Sinterklaas is weer in het land
De komst van Sinterklaas en zijn Pieten is een magische tijd voor veel kinderen: vol gezelligheid, liedjes zingen en natuurlijk de spannende verwachting van cadeautjes. Maar deze feestperiode kan ook behoorlijk intens zijn, vooral voor kinderen die gevoelig zijn voor prikkels. Hoe zorg je ervoor dat deze tijd fijn én ontspannen blijft voor je kind? Wij delen 10 praktische tips.
Waarom is het zo spannend?
Krijg ik morgen een cadeautje in mijn schoen? Wat gebeurt er als ik Piet een handje moet geven? En mag ik vandaag nóg een handje pepernoten? Dit soort vragen kunnen bij je kind zorgen voor spanning en onrust. Bovendien veranderen de dagen rondom Sinterklaas vaak van het gewone, voorspelbare ritme naar iets veel opwindenders. Kinderen, vooral degenen die gevoelig zijn voor veranderingen, kunnen hier behoorlijk van uit hun doen raken. Met deze tips help je je kind kalm en blij door de Sinterklaastijd.
10 Tips voor een rustige en leuke Sinterklaastijd
1. Houd zoveel mogelijk de vaste dagindeling aan
Probeer het dagelijkse ritme, zoals bedtijd en etenstijden, zoveel mogelijk hetzelfde te houden. Vertrouwde rituelen helpen je kind zich veilig en ontspannen te voelen.
2. Geef helderheid en voorspelbaarheid
Vertel je kind hoe vaak hij of zij de schoen mag zetten en leg uit wat er gebeurt op bijzondere momenten, zoals Sinterklaas op school. Duidelijkheid helpt om spanning te verminderen.
3. Maak een aftelkalender
Samen een aftelkalender maken is niet alleen leuk, maar geeft ook overzicht. Gebruik plaatjes voor kleinere kinderen om te laten zien wanneer het schoentje zetten is, of wanneer het grote Sinterklaasfeest plaatsvindt.
4. Lees samen boeken over Sinterklaas
Voorlezen zorgt voor gezelligheid én helpt om de Sinterklaastijd voorspelbaarder te maken. Een goed boek kan vragen en onzekerheden van je kind wegnemen. Kijk bijvoorbeeld eens bij de Theek 5, de bibliotheek, voor leuke Sinterklaasverhalen.
5. Houd de dagen rustig en overzichtelijk
Plan niet te veel activiteiten achter elkaar. Kinderen kunnen drukte van volwassenen aanvoelen en zelf snel overprikkeld raken. Soms is het beter om één feestje over te slaan, zodat andere momenten echt leuk blijven.
6. Maak verrassingen minder spannend
Is je kind zenuwachtig voor verrassingen? Vertel dan alvast wat hij of zij ongeveer kan verwachten. Een tipje van de sluier kan soms veel rust geven, zelfs als het mysterie voor jou juist bij de traditie hoort.
7. Respecteer de grenzen van je kind
Dwing je kind niet om op schoot bij Sinterklaas te zitten of Piet een handje te geven als dat ongemakkelijk voelt. Dreigen met de zak van Sinterklaas kan het plezier bederven en angst oproepen. Laat het gezellig en ontspannen blijven.
8. Overweeg een pakjesochtend of -middag
Als je kind van spanning niet kan slapen, is het misschien een goed idee om de cadeautjes al in de ochtend of middag uit te pakken. Zo blijft er nog veel tijd over om uitgebreid met het speelgoed te spelen.
9. Houd het simpel met cadeautjes
Meer is niet altijd beter. Te veel cadeautjes kunnen jonge kinderen overweldigen. Een paar zorgvuldig gekozen pakjes zorgen vaak voor meer plezier en minder onrust.
10. Zorg voor voldoende slaap
Een uitgerust kind kan indrukken beter verwerken. Zorg er daarom voor dat je kind genoeg slaap krijgt, vooral in deze drukke periode. Een uitgerust hoofd kan de spanning van de feestdagen beter aan.
Benieuwd naar meer tips? Lees verder over Sinterklaas en hoe je de feestdagen zo leuk mogelijk maakt voor het hele gezin op onze website. Hopelijk helpen deze tips om de Sinterklaastijd niet alleen spannend en feestelijk, maar vooral ook gezellig en rustig te maken!