Home / Actueel / Sinterklaas is weer in het land

Sinterklaas is weer in het land

Pepernoten en de chocoladeletter S
15 november 2021

Veel kinderen vinden deze tijd erg leuk en gezellig. Maar het is ook spannend. Daarom geven we 10 tips voor een fijne Sinterklaastijd.

Zit er morgenochtend een cadeautje in mijn schoen? Moet ik Piet een handje geven? Mag ik de hele dag pepernoten eten? Met de aankomst van Sinterklaas en zijn pieten kan je kind zich van alles gaan afvragen. Bovendien zien veel dagen er deze feestelijke tijd van het jaar anders uit dan normaal. Vooral als je kind gevoelig is voor prikkels om hem heen, kan hij hierdoor erg onrustig worden. Hij raakt het overzicht een beetje kwijt. Met deze 10 tips zorg je voor wat meer rust en zekerheid.

 • Tip 1
  Zorg dat je de gewone dagindeling zoveel mogelijk vasthoudt. Breng je kind rond dezelfde tijd naar bed en gebruik je dagelijkse structuur en rituelen.
 • Tip 2
  Geef duidelijkheid. Hoe vaak mag je kind zijn schoen zetten, wanneer komt Sinterklaas op school en wat kan je kind verwachten op de bijzondere dagen?
 • Tip 3
  Maak een kalender die aftelt naar pakjesavond. Plaatjes maken het ook voor kleinere kinderen overzichtelijk. Je kunt hier op aangeven wanneer je kind zijn schoen mag zetten, wanneer Sinterklaas op school komt, enzovoort;
 • Tip 4
  Lees samen boeken over Sinterklaas en praat erover. Het is gezellig en zorgt ervoor dat de sinterklaastijd meer gaat leven en voorspelbaarder wordt. Bij www.theek5.nl hebben ze volop boeken hierover.
 • Tip 5
  Plan de dagen niet te vol. Kinderen voelen de onrust van hun ouders en voor henzelf kan een dag vol feestjes zomaar te druk worden. Kies er eventueel voor een evenement te laten schieten, zodat de andere feestjes echt leuk blijven.
 • Tip 6
  Vind je kind verrassingen spannend of zelfs vervelend? Vertel hem dan wat hij kan verwachten. Zelf vind je het mysterie er misschien bij horen, maar je kind kan zich rustiger voelen als jij over de cadeautjes alvast een tipje van de sluier oplicht.
 • Tip 7
  Dwing je kind niet bij Sinterklaas op schoot te zitten of Piet een handje te geven. Dreig ook niet dat hij in de zak mee naar Spanje gaat als hij stout is. Je wilt tenslotte dat het gezellig blijft, niet dat je kind bang is.
 • Tip 8
  Maak van pakjesavond een pakjesochtend of –middag. Hoe eerder het feest begint, hoe minder lang je kind zenuwachtig hoeft te zijn. Ook heeft hij dan op de feestdag nog veel tijd om met zijn cadeautjes te spelen.
 • Tip 9
  Geef niet te veel cadeautjes. Vooral jongere kinderen zijn vaak onder de indruk en vinden het na een paar keer uitpakken wel genoeg. Hoe meer cadeautjes, hoe onrustiger ze worden.
 • Tip 10
  Tot slot: zorg dat je kind genoeg slaapt. Hij verwerkt dan zijn indrukken en begint uitgerust aan een nieuwe dag.

Lees ook eens: Sinterklaas op onze website.

Ander nieuws

Man geeft uitleg aan jongenman

Regelzaken als je 18 wordt

18 jaar worden: wat moet ik regelen? #HoeDan?! Word jij binnenkort 18...
Pepernoten en de chocoladeletter S

Sinterklaas is weer in het land

Veel kinderen vinden deze tijd erg leuk en gezellig. Maar het is...
#groenlicht voor pleegzorg jong kindje speelt met de herfstbladeren

Groen licht voor Pleegzorg

Voor meer dan 23.000 kinderen in Nederland is het niet vanzelfsprekend om...
Moeder en dochter drinken wijn op de bank

ZIEN DRINKEN, DOET DRINKEN!

Als opvoeder heeft u nog meer invloed dan u denkt! Uit recent...
1 2 3 13