Home / Artikelen / Menstruatie

Menstruatie

Bij de menstruatie stoot de baarmoederwand het onbevruchte eitje, overtollig slijmvlies en bloed af. Gedurende zo'n vier dagen is er dan bloedverlies uit de vagina.

Klachten

Sommige meisjes kunnen vlak voor en tijdens de menstruatie sneller gaan huilen of prikkelbaar en chagrijnig worden. Ook kunnen ze last krijgen van hoofdpijn, buikpijn of pijn in de rug.

De eerste jaren kunnen meisjes last hebben van veel bloedverlies. Sommige meisjes hebben dan ook meer buikpijn dan ze als volwassen vrouw zullen hebben. Overleg met de huisarts als het zo erg is, dat je dochter niet naar school, werk of sport kan. Het kan helpen om de pil te gaan slikken, zeker als je dochter er toch aan toe is om anticonceptie te gebruiken.

Menstruatiecyclus

Pas vanaf 20 jaar krijgen de meeste vrouwen een regelmatige menstruatiecyclus. Soms blijft een volgende ongesteldheid een paar maanden uit. Dat is normaal.

Andere oorzaken voor een onregelmatige of zelfs wegblijvende menstruatie zijn:

  • stress;
  • laag lichaamsgewicht of flinke daling van gewicht;
  • een eetstoornis (anorexia nervosa, boulimia);
  • medicijngebruik;
  • gebruik van de pil;
  • intensief sporten.

Uiteraard kan een uitblijvende menstruatie ook betekenen dat je dochter zwanger is. Als je je er zorgen over maakt, kun je het best contact opnemen met je huisarts.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?