Home / Voor ouders / Ernstige Dyslexie (ED)

Ernstige Dyslexie (ED)

Meer informatie over aanvragen ED (Ernstige Dyslexie)
11 december 2023

Kinderen met dyslexie hebben onder andere moeite met het koppelen van bepaalde klanken aan bepaalde letters en tekens. De letter 'o' is voor iemand met dyslexie niet automatisch de klank 'oo'. De school ondersteunt je kind na het opmerken van lees- of spellingproblemen.

Hulp bij dyslexie door school

Hulp bij dyslexie behoort tot de basisondersteuning van elke school. In het protocol van de school is vastgelegd hoe de school de kinderen met lees- en/of spellingproblemen ondersteunt. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een vergoeding van diagnostisch onderzoek/behandeling ED zijn:

  • het kind volgt primair basisonderwijs (groep 3 t/m 8)
  • de behandeling wordt gestart voor de 13e verjaardag

Werkwijze aanvragen ED

Heb je een vermoeden van ED en wil je graag onderzoeken of jouw kind ED heeft? Dan moet de school, met toestemming van beide gezaghebbende ouders een aanvraag indienen voor diagnostiek ED bij Toegang Dyslexie/Poortwachters bij het regionaalsamenwerkingsverband Breda  (RSV Breda PO30.03)  of Stichting Samenwerkingsverband Roosendaal-Moerdijk (SWO PO3002). De school moet bij de aanvraag het leerlingdossier Dyslexie meesturen. Uit het leerlingdossier moet blijken, dat er in het onderwijs een passend traject heeft plaatsgevonden van extra ondersteuning bij het leren lezen en/of spelling volgens de regels van het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie (NKD).

De school ontvangt een advies vanuit het regionaalsamenwerkingsverband. Je ontvangt hierover een brief.

Positief advies vanuit het regionaalsamenwerkingsverband

Is het advies positief dan kan je met deze brief contact opnemen met het CJG via secretariaat@cjgdg.nl. Voor het aanvragen van een beschikking voor een vergoed onderzoek naar de ernstige dyslexie onder de Jeugdwet ontvangen we graag:

  • De adviesbrief van het regionaalsamenwerkingsverband
  • De keuze van de gecontracteerde zorgaanbieder binnen de regio West Brabant Oost.
    De Interne Begeleider (IB-er) van school kan advies geven over de gecontracteerde zorgaanbieders of vraag dit op bij het CJG.

Met deze gegevens kan het CJG de beschikking afgeven namens de gemeenten Drimmelen of Geertruidenberg. We informeren de zorgaanbieder hierover. Met de beschikking kan je jouw kind aanmelden bij de zorgaanbieder.

Voldoet je kind niet aan de criteria voor een ED onderzoek?

Voldoet je kind niet aan de criteria voor een ED onderzoek dan vergoeden gemeenten Drimmelen of Geertruidenberg niet de diagnostiek en/of behandeling onder de Jeugdwet. Betaal je als ouders zelf een onderzoek naar dyslexie dan betalen de gemeenten het onderzoek en behandeling niet.

Heb je vragen?

We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over het aanvragen van een ED onderzoek. Stel je vraag aan het CJG via secretariaat@cjgdg.nl.

Deel op: