Buurtgezinnen binnenkort ook van start in de gemeenten Drimmelen en Geertruidenberg
Opvoeden doen we samen in Drimmelen en Geertruidenberg
In Nederland is Buurtgezinnen al in ruim 90 gemeenten actief en gaat nu ook binnenkort van start in de gemeenten Drimmelen en Geertruidenberg. Buurtgezinnen is een maatschappelijk initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Een gezin dat wat steun kan gebruiken bij de opvoeding van de kinderen (vraaggezin) wordt gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezin). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en gelijkwaardig.
Hoe werkt het?
Die steun bij de opvoeding wordt gegeven door een ander gezin uit de buurt. Dit kan een gezin met kinderen zijn, maar dat hoeft niet. Ook senioren met uitwonende kinderen, opa’s en oma’s en volwassenen zonder kinderen zijn van harte welkom. Belangrijk is wel dat steunouders ervaring hebben met kinderen. Als steungezin word je namelijk voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin. Welke steun je biedt en hoeveel tijd je erin steekt, is afhankelijk van de afspraken die je hierover maakt met het vraaggezin. Dat kan uiteenlopen van af en toe logeren tot opvang van een kind op vaste dagen in de week. En van oppassen tot samen iets leuks doen met de kinderen. Maatwerk dus. De ondersteuning die een steungezin biedt, kan ook veranderen in de loop van de tijd.
De coördinator van Buurtgezinnen in de gemeente koppelt gezinnen aan elkaar en begeleidt deze gezinnen gedurende langere tijd. Gezinnen kunnen zichzelf aanmelden bij Buurtgezinnen, maar ook verwijzers zoals scholen, consultatiebureaus, huisartsen, peuterspeelzalen en hulpverleners kunnen ouders attenderen op Buurtgezinnen. Met elkaar kijken we naar de mogelijkheden.
Meer weten?
Kijk op de website van Buurtgezinnen www.buurtgezinnen.nl voor meer uitleg en voorbeelden.