Home / Actueel / Buurtgezinnen binnenkort ook van start in de gemeenten Drimmelen en Geertruidenberg

Buurtgezinnen binnenkort ook van start in de gemeenten Drimmelen en Geertruidenberg

Nieuws over Buurtgezinnen
18 juli 2022

Opvoeden doen we samen in Drimmelen en Geertruidenberg

In Nederland is Buurtgezinnen al in ruim 90 gemeenten actief en gaat nu ook binnenkort van start in de gemeenten Drimmelen en Geertruidenberg. Buurtgezinnen is een maatschappelijk initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Een gezin dat wat steun kan gebruiken bij de opvoeding van de kinderen (vraaggezin) wordt gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezin). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en gelijkwaardig.

Hoe werkt het?

Die steun bij de opvoeding wordt gegeven door een ander gezin uit de buurt. Dit kan een gezin met kinderen zijn, maar dat hoeft niet. Ook senioren met uitwonende kinderen, opa’s en oma’s en volwassenen zonder kinderen zijn van harte welkom. Belangrijk is wel dat steunouders ervaring hebben met kinderen. Als steungezin word je namelijk voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin. Welke steun je biedt en hoeveel tijd je erin steekt, is afhankelijk van de afspraken die je hierover maakt met het vraaggezin. Dat kan uiteenlopen van af en toe logeren tot opvang van een kind op vaste dagen in de week. En van oppassen tot samen iets leuks doen met de kinderen. Maatwerk dus. De ondersteuning die een steungezin biedt, kan ook veranderen in de loop van de tijd.

De coördinator van Buurtgezinnen in de gemeente koppelt gezinnen aan elkaar en begeleidt deze gezinnen gedurende langere tijd. Gezinnen kunnen zichzelf aanmelden bij Buurtgezinnen, maar ook verwijzers zoals scholen, consultatiebureaus, huisartsen, peuterspeelzalen en hulpverleners kunnen ouders attenderen op Buurtgezinnen. Met elkaar kijken we naar de mogelijkheden.

Meer weten?

Kijk op de website van Buurtgezinnen www.buurtgezinnen.nl voor meer uitleg en voorbeelden.

Deel op:

Ander nieuws

Nieuwsbericht over nieuwe Rots en Water training

Rots en Water training voor kinderen uit groep 8

We starten 9 april 2024 een nieuwe sociale weerbaarheidstraining Rots en Water...
Nieuws over de nationale voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen

Van 24 januari t/m 3 februari zijn het weer de Nationale Voorleesdagen...
nieuws over het bezoek van de wethouder

Wethouder Jürgen Vissers van gemeente Drimmelen op Werkbezoek bij het CJG

Afgelopen week bracht wethouder Jürgen Vissers van de gemeente Drimmelen een werkbezoek...
Nieuws over de Leeswijzer

Leeswijzer: waar vind je goede informatie

Krijg je hulp van het CJG en heb je contact met een...
1 2 3 19