Home / Actueel / Hoe ga je om met de oorlog in Oekraïne?

Hoe ga je om met de oorlog in Oekraïne?

Nieuwsitem over hoe ga je om met de oorlog in Oekraïne
10 maart 2022

Je kan er niet meer omheen: Rusland en Oekraïne zijn in oorlog. Grote kans dat jouw kind hier iets over opvangt, thuis, in de klas, op televisie of op social media. Het kan dus zijn dat jouw kind hier vragen over heeft. Misschien maakt je kind zich zorgen of begrijpt het niet wat er precies aan de hand is. Of misschien kennen jullie mensen die daar wonen. Of hebben jullie zelf te maken gehad met geweld of een gedwongen verhuizing waardoor het extra reacties oproept in het gezin.

Hoe praat je met je kind over de oorlog in Oekraïne?

In alle gevallen is het goed om over de oorlog te praten, maar hoe pak je dat aan? Het belangrijkste is: stel vragen en luister naar je kind. Hieronder 5 tips van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) die jou bij dit gesprek kunnen helpen.

Betrouwbare informatie voor jeugdprofessionals

Het Nederlands Jeugdinstituut geeft ook betrouwbare informatie voor professionals. Wat kun je in het onderwijs doen? Want beelden, meningen en gevoelens over de oorlog in Oekraïne komen de klas in. Dit vraagt alertheid, gesprek, inlevingsvermogen en tijd en ruimte in het dagelijks lesgeven.

En waar moet jij in jouw werk als jeugdprofessional of beleidsmaker rekening mee houden in het contact met vluchtelingenkinderen? NJi beantwoord op Vluchtelingenkinderen een aantal veelgestelde vragen over de rol van gemeenten in de zorg voor vluchtelingenkinderen.

Deel op:

Ander nieuws

Nieuwsbericht Sinterklaas is weer in het land

Sinterklaas is weer in het land

Veel kinderen vinden deze tijd erg leuk en gezellig. Maar het is …
Kleine kinderen spelen met herfstbladeren in het bos

Tips voor de herfstvakantie

Het is herfstvakantie! Tijd om lekker met de kinderen op pad te …
Nieuwsbericht De wintertijd gaat weer in

De wintertijd gaat weer in

In de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober 2023 gaat …
1 2 3 17