Home / Actueel / Rust in de drukte

Rust in de drukte

Nieuws over Rust in de drukte
1 juni 2023

Het zijn drukke dagen, zo vlak voor de zomervakantie. Door vrije dagen, afscheidsfeestjes voor de juf of meester, schoolreisjes en
leuke activiteiten van sportverenigingen is het een onrustige periode. Er ‘moet’ ineens van alles. Dit is niet alleen stressvol voor jou maar ook voor je kind. Het is dus fijn als je wat rust in de drukte kunt creëren, maar hoe? We geven je graag handige informatie en tips.

Einde schooljaar en moeheid

Misschien merk je wel dat je kind echt toe is aan vakantie. Hij of zij is moe en vindt het moeilijker om goed op te letten en te werken
op school. In de klas is het waarschijnlijk ook drukker. Iedereen is al aan het dagdromen over de leuke dingen die ze in de zomer gaan
doen. Of je nou op reis gaat of lekker thuis blijft. Hoe zorg je dat de moeheid deze weken niet de overhand krijgt en je rust in de drukte creëert. We zetten een paar tips op een rijtje.

Begrip
Toon begrip en erken de gevoelens van je kind. Zo wordt de teleurstelling als hij of zij toch naar school moet (hoewel een dagje rust soms ook goed kan zijn) een stuk minder erg.

Slapen
Houd vaste bedtijden aan. Merk je dat het ongemerkt later wordt? Ga een kwartier eerder naar boven. Kleine aanpassing, groot verschil.

Eten
Probeer je kind gezond te laten eten zoals bijvoorbeeld volkorenbrood en fruit. Dat geeft je kind energie. En zorg dat je kind voldoende drinkt, zeker als het warmer weer wordt.

Maak keuzes in activiteiten
Je kind hoeft niet overal aan mee te doen. Las voldoende pauzes in voor je kind, zodat hij of zij kan blijven genieten

Maak een schema/kalender
Een schema of kalender maken helpt om structuur te behouden. Je kind kan dan snel zien welke activiteiten en taken gepland staan en wanneer de vakantie begint. Dat zorgt voor orde en rust in het hoofd.

Rust in de drukte, ook voor hoogsensitieve kinderen

Als je kind hoog gevoelig is, zijn de laatste weken van het schooljaar zwaar. Of je nou bijna 12 jaar oud bent of 6, al die drukte en veranderingen kunnen behoorlijk vermoeiend zijn. Hoogsensitieve kinderen kunnen intens reageren op al deze verschillende indrukken. Hoe zorg je ervoor dat je deze tijd samen goed doorkomt? Smartease geeft handige tips voor een goede balans met
heldere voorbeelden uit de praktijk.

Zorg ook voor jezelf

Als ouder is het ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en deze drukke periode. Vind een goede balans. Misschien vind je het prettig om even tijd voor jezelf te nemen. Lees een boek in je eigen kamer of ga naar buiten en genieten van de natuur en de frisse lucht. Iedereen heeft zijn eigen manier van ontspannen, dus ontdek wat voor jou werkt! Probeer ook je eigen werk rustig af te ronden, zodat je de vakantie op je gemak kunt voorbereiden. En dat je straks heerlijk kan genieten van je gezin en de zomer.

Meer informatie

Je vindt op onze website ook meer informatie over vakantie zoals:

Bereikbaarheid

Het CJG is tijdens de zomervakantie gewoon bereikbaar. Heb je een zorg of vraag bel ons via 0162 690120.

Deel op:

Ander nieuws

Nieuws over de Nationale Buitenspeeldag

Doe mee met de nationale Buitenspeeldag

Op woensdag 12 juni is het weer de nationale Buitenspeeldag! Dan maken...
Nieuwsartikel over het onderzoek onder jongeren naar hoe het met ze gaat en vul de online vragenlijst in

Onderzoek naar hoe het gaat met kinderen en jongeren in Nederland: Vul de vragenlijst in!

De Kinderombudsman wil graag weten hoe het gaat met kinderen en jongeren...
Nieuwsbericht Doe de tekentest

Veilig genieten van het buitenleven tijdens het tekenseizoen

Van april tot en met oktober zijn teken actief. Dat betekent dat...
1 2 3 20