Scheiden: praat erover!
In iedere relatie komen ups en downs voor en dat is heel normaal. In sommige gevallen volgt na een periode van spanningen en emoties de moeilijke beslissing om te scheiden. Een scheiding maakt veel indruk op kinderen. Kinderen hebben vaak al gemerkt dat het niet goed gaat tussen hun ouders. Toch komt de definitieve beslissing vaak onverwachts. De periode die volgt is vaak onzeker. Soms logeert een van de ouders ergens anders of zijn er al andere veranderingen in het dagelijks leven. Een scheiding levert altijd een bepaalde mate van strijd op. Dat is niet altijd erg. Het wordt pas erg als deze leidt tot voortdurende ruzies en juridische strijd.
Een scheiding brengt veranderingen
Een scheiding zorgt voor veel veranderingen, zowel zichtbare en onzichtbare. Weet dat het tijd kost en dat het normaal is. Houd daarom het dagelijks ritme zoveel mogelijk vast, zoals vaste rituelen, slapen of eten. Dit geeft zekerheid en veiligheid aan kinderen tijdens de fase van rouw en verwerking. Want alles wat ooit vanzelfsprekend was, is er niet meer voor een kind.
Emoties
Kinderen hebben het moeilijk als hun ouders gaan scheiden. Het is normaal dat ze hierbij verschillende emoties ervaren. Sommige kinderen zijn intens verdrietig terwijl andere juist boos zijn op een van de ouders. Toon daar begrip voor. Blijf zelf, hoe moeilijk het ook is, rustig en steun je kind hierin. Vertel ze dat de scheiding niet hun schuld is en dat ze geen invloed hebben over het besluit van de scheiding. En laat ze openlijk van beide ouders houden en heb daar aandacht voor.
Contact met beide ouders is belangrijk
We weten ondertussen dat voor de ontwikkeling van (bijna alle) kinderen het belangrijk is om contact te hebben met beide ouders. Ook tijdens een scheidingssituatie. Voor kinderen zijn de belangrijkste positieve en beschermende zaken:
- humor van de ouders;
- onderlinge genegenheid tussen ouders;
- interesse voor het kind;
- positieve onderlinge communicatie.
Dit vraagt nogal wat van de ouders. Ook ouders moeten wennen aan de nieuwe situatie waarbij er vaak sprake is van allerlei emoties, zoals teleurstelling, verdriet, onbegrip of boosheid. Daarnaast krijgen ouders ook extra opvoedtaken. Je krijgt ineens drie rollen: ex-partner, ouder van je kind en collega-ouder. Dit gebeurt in een proces wat tijd nodig heeft.
Plan aandacht voor je kind in
Door alle emoties en regelzaken verlies je als ouder soms ongemerkt de aandacht voor je kinderen. Dat is heel normaal en begrijpelijk. Plan daarom bewust 1 of meerdere momenten per week waarin je alleen aandacht hebt voor je kind. Het is voor kinderen namelijk belangrijk dat ze gehoord worden en een stem hebben in de nieuwe situatie. Je kunt hiervoor gebruik maken van werkboekjes waarmee je het gesprek aangaat:
- Ik hoor bij jullie allebei van M.J.M Fiddelaers-Jasper
- Scheidingklets van Michal Janssen
Of gebruik vragenkaartjes. Wij hebben een overzicht voor je gemaakt met de Vertel eens...praatkaartjes.
Hoe werkt het?
- Download hier de print out van de praatkaartjes
- Print ze op A4-formaat uit
- Knip de kaartjes los van elkaar
Praat erover
Een goed netwerk, zoals klasgenoten en vrienden, verkleinen de kans op problemen bij kinderen na de scheiding. Praat erover! Blijf in gesprek met je kind. Maar belast je kind niet met volwassen zorgen. Kijk in je netwerk of je iemand hebt die jou hierbij kan ondersteunen. Of stel je vraag bij algemeen maatschappelijk werk. Is je vraag gericht op de kinderen bel dan het CJG. Wij geven advies en denken met je mee in het belang van je kind. Ook werken wij samen met een advocaat en specialistische hulpverlening.
KIES
Het CJG biedt ook KIES-trainingen. Met KIES bieden we kinderen de extra ondersteuning en begeleiding die ze nodig hebben gericht op:
- Het verwerken van de scheiding
- De scheiding leren begrijpen
- De scheiding een plek geven en leren omgaan met de situatie
Denk je dat KIES jouw kind kan helpen? Bel ons via 0162-690120. Je vind meer informatie over KIES op onze website.
Meer informatie en contact
Weet dat je bij ons terecht kunt voor advies en ondersteuning. Zit je ergens mee? Trek op tijd aan de bel. Wij zijn bereikbaar op 0162-690120. Ook vind je op onze website veel informatie over scheiden. Neem eens een kijkje.
Bronnen
Bovenstaande tekst is met zorg opgesteld door onze jeugdprofessionals met hun kennis en ervaring. Daarnaast is er gebruik gemaakt van onderstaande bronnen: https://www.jeugdzorgnederland.nl/contents/documents/complexe-scheidingen-methodiek.pdf
https://www.nji.nl/scheiding/