Home / Artikelen / Bedplassen

Bedplassen

Als je kind ouder is dan vijf jaar betekent dat niet altijd dat het 's nachts wakker wordt om te plassen. Plast jouw kind ook nog wel eens in bed? Dit is helemaal niet raar. Ongeveer 15 procent van de kinderen tussen vijf en zes jaar plast een of meer keren per week in bed. Bij jongens komt het vaker voor dan bij meisjes. Als je kind ouder wordt, verdwijnt het bedplassen vaak vanzelf.

Oorzaak van bedplassen

Er is geen algemene oorzaak aan te geven waarom een kind in bed plast. Het is tot nu toe niet bewezen dat het door emotionele spanningen komt. Misschien merk je dat je kind heel diep slaapt. Vaak komt het bedplassen meer in de familie voor. Er is bijna nooit een medische oorzaak, zeker niet wanneer het kind:

 • overdag droog is;
 • overdag drie tot acht keer plast;
 • nooit blaasontsteking heeft gehad;
 • met een normale straal op de wc plast.

Een kleine groep kinderen plast in bed, omdat ze 's nachts te veel urine produceren. Sommige kinderen kunnen 's nachts hun plas niet ophouden, omdat ze last van verstopping hebben. Denk je aan een medische oorzaak voor het bedplassen? Neem dan contact op met de huisarts.

Gevolgen van bedplassen

Kinderen die 's nachts in bed plassen schamen zich daar meestal voor. Ze durven bijvoorbeeld niet bij een vriendje of vriendinnetje te logeren of op vakantie te gaan. Hoe ouder kinderen worden, hoe vervelender ze het bedplassen gaan vinden. Ook voor jou als ouder is het lastig. Je moet regelmatig 's nachts je kind en het beddengoed verschonen en extra wassen.

Wat kun je doen?

 • Houd een vast ritme aan om naar de wc te gaan. Bijvoorbeeld bij het opstaan, voor het naar school gaan, tussen de middag, na school, voor (of vlak na) avondeten en voor het slapen. Het is daarbij belangrijk dat je kind rustig kan zitten en geen dwang voelt.
 • Vertel je kind op een vriendelijke en positieve manier dat het de bedoeling is dat het bed droog blijft.
 • Gebruik geen luier. Je kind kan dan denken dat bedplassen erbij hoort.
 • Geef geen straf als je kind in bed heeft geplast. Bedplassen doen kinderen namelijk niet expres.
 • Geef je kind een compliment als het een nacht droog is gebleven.
 • Wees geduldig en zet je kind niet onder druk. Het bedplassen gaat niet binnen een paar dagen over.
 • Geef je kind ook 's avonds gewoon genoeg te drinken. Als hun blaas te leeg is, voelen kinderen 's nachts niet dat ze moeten plassen. Zo leren ze het gevoel niet goed kennen.
 • Kinderen kunnen soms bang zijn om 's nachts uit bed te komen. Praat hierover met je kind.
 • Heeft je kind een hoogslaper? Laat het dan tijdelijk op de grond slapen. Zo is het veel makkelijker om 's nachts uit bed te komen om te plassen.

Bedplassen verminderen?

Wil je kind echt iets doen aan het bedplassen? Dan kun je eraan denken om een bedplasmethode te gebruiken. Het is wel belangrijk dat je je kind hierop goed voorbereidt en dat je de methode volhoudt en doorzet. Probeer de methode minimaal acht weken, om te zien of je kind er goed op reageert. Elk kind reageert anders. Soms is er heel snel resultaat en soms heeft je kind meer tijd nodig.

Filmpje: Fiona over bedplassen bij basisschoolkinderen
Bron: Opvoedinformatie Nederland
In dit filmpje legt Fiona uit hoe je samen met je kind ervoor kunt zorgen dat het niet meer in bedplast.
Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?