Home / Artikelen / Bijvoeding

Bijvoeding

Als je baby ongeveer vier maanden is, breekt er een nieuwe fase aan. Naast de melkvoeding kun je beginnen met oefenhapjes als bijvoeding.

Babyhapjes vanaf vier maanden

In de periode van vier tot zes maanden kun je, als je kind en jij eraan toe zijn, beginnen met een paar kleine hapjes: oefenhapjes voor beginners.

Het maakt niet zo veel uit waar je mee begint: wat groente, fruit, brood, aardappel, vlees of vis, het mag allemaal. Begin liever niet met zure of bittere smaken. Die verschillen te veel van de zoete smaak van borstvoeding of flesvoeding. Aan een zachte smaak went je kind makkelijker. Pas ook op met rijstproducten. In rijstproducten kan relatief veel arseen zitten. Dat kan schadelijk zijn voor de gezondheid, als je baby er langdurig te veel van binnenkrijgt.

Variëren en wennen

Probeer steeds andere dingen te geven. Zo went je baby aan allerlei smaken. Als hij sommige dingen nog niet meteen lekker vindt, probeer die dan later nog een keer. Misschien lukt het dan wel. Je baby moet ook wennen aan de structuur van het eten. Op Voedingscentrum.nl vind je meer informatie.

Wanneer geef je bijvoeding?

Je geeft de bijvoeding tussen de melkvoedingen door. Ze zijn echt extra en komen niet in de plaats van borstvoeding of flesvoeding (kunstvoeding). Het kan zijn dat je baby dan iets minder gaat drinken. De melkvoedingen blijven de belangrijkste voedingen tot je kind ongeveer acht maanden oud is.

Zelf bijvoeding maken

Bijvoeding kun je zelf klaarmaken of kant-en-klaar in potjes kopen. Als je de hapjes zelf kookt, zorg er dan voor dat alles gaar is en maal of prak het fijn. Je kunt ook meerdere porties tegelijk maken en die dan invriezen.

Langzamerhand hoef je het steeds minder fijn te prakken. Je kind moet natuurlijk ook leren kauwen. Zelfgemaakt eten is beter voor de smaakontwikkeling én voor de mondspieren.

Ervaar je problemen bij het voeden?

Wanneer je problemen ervaart bij het voeden van je baby of als je vragen hebt over voeding, ga dan naar het consutlatiebureau van de Jeugdgezondheidszorg bij jou in de buurt.

Handige app

Zwangerhap - Met de app van het Voedingscentrum kun je de groei en ontwikkeling van je kind in je buik en de eerste jaren daarna volgen.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?