Home / Artikelen / Blaasontsteking

Blaasontsteking

Als je kind pijn heeft bij het plassen, kan het zijn dat het blaasontsteking heeft. Je peuter kan klagen over een branderig of stekend gevoel bij de plasbuis, en kan ook voortdurend het gevoel hebben te moeten plassen, of dat nog niet alle plas eruit is.

Wat veroorzaakt een blaasontsteking?

Een blaasontsteking is een bacteriële infectie die meestal ontstaat door bacteriën uit de darmen. Blaasontsteking wordt dus niet veroorzaakt door kou of natte kleding.

Blaasontsteking bij meisjes

Meisjes kunnen makkelijker een blaasontsteking krijgen dan jongens. Hun plasbuis is veel korter en de anus zit dicht bij de plasbuis. Bij het afvegen kunnen de bacteriën makkelijk vanuit de anus in de plasbuis komen en vanuit de plasbuis in de blaas. Daarom is het voor meisjes heel belangrijk altijd van voren naar achteren af te vegen.

Nierbekkenontsteking

Wanneer een blaasontsteking niet op tijd wordt behandeld, kan er een ontsteking van de nieren ontstaan. Dit kan zelfs leiden tot blijvende nierschade. Omdat dit vrij ernstig is, worden meisjes onder de 4 jaar en jongens onder de 12 jaar die een blaasontsteking hebben meestal meteen doorverwezen naar de kinderarts of de uroloog.

Wat doe je als je peuter blaasontsteking heeft?

Als je denkt dat je kind blaasontsteking heeft, ga dan het liefst dezelfde dag of meteen de volgende ochtend naar de huisarts. Laat je kind ’s ochtends in een schoon potje (of ‘urinecontainer’) plassen. De huisarts kan dan testen of er bepaalde bacteriën in de urine zitten. Als dat zo is, zal hij je peuter doorverwijzen naar een kinderarts of uroloog.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland