Home / Artikelen / Buikpijn

Buikpijn

Buikpijn is vervelend. Kinderen kunnen er echt last van hebben. Als je kind buikpijn heeft, kun je als ouder bezorgd zijn. Je bent misschien bang dat er iets ergs aan de hand is. Meestal is dat niet zo.

Wat kan buikpijn veroorzaken?

Buikpijn komt vaak doordat de darmen gevoelig zijn voor prikkels. Deze prikkels kunnen komen door iets wat je kind gegeten heeft of door een lichamelijke oorzaak. Maar de prikkels kunnen ook komen van spanning of onrust.

Buikpijn door spanningen of onrust

Kinderen kunnen buikpijn krijgen door spanningen, veranderingen, of onrust op school of in het gezin.

Probeer te bedenken wat jouw kind op dit moment spanning geeft: wat kun jij als ouder doen om die spanning of onrust kleiner te maken? Probeer je kind te helpen door er met hem of haar over te praten. Je kunt de oorzaak misschien niet wegnemen, maar je kunt natuurlijk wel troost bieden en begrip tonen. De vertrouwde gewoonten, regelmaat en rust, zijn nu extra belangrijk voor je kind.

Waar kun je op letten?

  • Waar zit de pijn? Echte spanningsbuikpijn zit vaak rond de navel.
  • Wanneer en hoe vaak heeft je kind pijn? Is dat niet vaker dan één keer per maand, dan hoef je je niet meteen zorgen te maken.
  • Heeft je kind nog andere klachten, zoals koorts, diarree, verstopping of bloed of slijm bij de poep? Dan zit er waarschijnlijk een lichamelijke reden achter.

Wanneer ga je met je kind met buikpijn naar de huisarts?

  • Als je kind regelmatig buikpijn heeft.
  • Als je kind ineens heftige buikpijn heeft.
  • Als je kind door de pijn niets meer kan doen.

Kijk voor meer informatie over buikpijn op Thuisarts.nl.

Site voor kinderen met buikpijn

Kinderen tussen de 6 en 10 jaar die vaak last hebben van buikpijn en poepproblemen kunnen terecht op Poepie.info een website van de Maag Lever Darm Stichting. Op deze site leren kinderen spelenderwijs over de spijsvertering.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?