Home / Artikelen / Buiten spelen

Buiten spelen

De meeste kinderen vinden het heerlijk om buiten te spelen. De frisse lucht is heel gezond, actief spelen helpt om overgewicht te voorkomen en het is goed voor de motorische ontwikkeling. Door met andere kinderen buiten te spelen wordt je kind sociaal sterker.

Jonge kinderen

Jonge kinderen weten nog niet goed wat gevaar is. Het is daarom verstandig om in de buurt te zijn en op je kind te letten. Voor kinderen is het heerlijk om de wereld al spelend te ontdekken. Als je voortdurend verbiedt wat je kind wil gaan doen, leert het niet zelf om risico's te onderscheiden. Een vertrouwde en besloten omgeving is daarom de ideale speelplek voor jongere kinderen.

Van zes tot negen jaar

Kinderen van zes tot negen jaar gaan vaak zelf buiten spelen. Maak duidelijke afspraken over waar je kind gaat spelen, met wie en hoe laat je kind weer thuis moet zijn. Kinderen zijn nog impulsief en houden zich niet altijd aan de afspraken. Hier kun je een passende maatregel voor bedenken. Maar laat ook duidelijk merken hoe goed je het vindt als je kind zich wel aan de afspraken houdt.

Wat is er buiten te doen?

Kinderen vinden het vooral fijn om te fietsen, te voetballen, te skaten, buitenspelletjes te doen, verstoppertje te spelen en naar een speeltuin te gaan. Ga ook eens naar een plek waar je kind kan spelen met zand, water en takken, of boomstammen waar je op kunt klimmen. Op zo'n plek kan je kind zijn fantasie goed gebruiken.

Van negen tot twaalf jaar

Oudere kinderen zijn gewend om buiten zelfstandiger te zijn. Ze spelen graag buiten omdat ze dan andere kinderen ontmoeten. Ze gaan bijvoorbeeld graag samen voetballen of verstoppertje spelen. Natuurlijk is het ook leuk om zelf samen met je kind iets te doen buiten, bijvoorbeeld badminton.

Risico's leren inschatten

Het is belangrijk dat kinderen tijdens het spelen de ruimte krijgen om te ontdekken. Zo leert je kind om risico's in te schatten en durft je kind steeds meer. Kinderen vinden het leuk om risicovol te spelen omdat ze hierbij opwinding, spanning en trots voelen. Natuurlijk moet je je kind beschermen tegen risico's. Maar een bult of een schaafwond is vaak helemaal niet erg. Door risicovol te spelen krijgt je kind meer zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen.

Weerbaarheid

Natuurlijk moeten kinderen nooit iets tegen hun zin doen en mogen ze nooit met iemand meegaan die ze niet kennen. Het is belangrijk dat je dit goed uitlegt, maar maak je kind niet bang. Je kunt de weerbaarheid van je kind ook vergroten door een sport als judo.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?