Home / Artikelen / De diëtist

De diëtist

Als je kind mogelijk last heeft van voedselallergie of voedselintolerantie, is het nodig om eerst uit te zoeken waar je kind precies overgevoelig voor is.

Onderzoek naar voedselallergie of voedselintolerantie

Het onderzoek naar voedselallergie- of intolerantie gebeurt altijd onder begeleiding van de Jeugdgezondheidszorg, je huisarts of een diëtist.

Als je baby borstvoeding krijgt, is het meestal niet nodig een dieet te volgen. Het is juist beter om zelf alles te blijven eten en drinken. Een enkele keer kan het zinnig zijn om onder begeleiding zelf vier weken een dieet te volgen. Dat is dan zonder grote hoeveelheden melk en - tot je baby 6 maanden is - grote hoeveelheden soja. Als je baby kunstvoeding (flesvoeding) krijgt, wordt deze voeding vier weken lang vervangen door dieetvoeding.

Als na vier weken de klachten minder zijn geworden, volgt er een test met de voeding die je kind eerst kreeg. Komen de klachten weer terug en gaan ze weer weg als je ermee stopt, dan kan het zijn dat je baby een voedselallergie heeft.

Afspraak met een diëtist

Als je vragen hebt over een dieet voor jezelf, kun je een afspraak maken bij een diëtist. Je kunt met vragen ook bij de jeugdgezondheidszorg terecht. Dat kan ook als je kind allergisch reageert, wanneer het begint met vast voedsel.

Het is belangrijk dat je nooit zelf gaat proberen om voedingsmiddelen weg te laten. Doe dat alleen in overleg met een medewerker van de jeugdgezondheidszorg of een diëtist. Het risico bestaat dat je baby anders voedingstekorten krijgt.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?