Home / Artikelen / Een mooi gebit

Een mooi gebit

Bloedend tandvlees, plaque op je tanden en uit je mond ruiken? Liever niet! Het is dus belangrijk om goed voor je gebit te zorgen, want een gezonde mond is gezond voor je lichaam.. Maar hoe doe je dat?

Tips voor een gezond gebit

Suiker wordt door bacteriën in je mond omgezet in zuur. Dit zuur tast het glazuur van je tanden aan. Daardoor krijg je gaatjes. Hoe vaker je iets zoets eet of drinkt, hoe slechter voor je gebit.

  • Eet en drink niet vaker dan 6 of 7 keer per dag. Dit is inclusief je ontbijt, lunch en avondeten.
  • Maak minstens 1 keer per dag je gebit schoon met een tandenstoker of een rager.
  • Het is beter als je niet vaker dan 1 keer per dag snoep eet.
  • Frisdrank en drinkyoghurt bevatten héél veel suiker. Drink daarom niet meer dan 1 of 2 glazen per dag. Het liefst tijdens een maaltijd of een ander vast moment waarop je eet.
  • Drink bijvoorbeeld water of thee zonder suiker. Dit kan geen kwaad en is nog gezond ook. Dit kan je de hele dag door drinken.

Roken is slecht voor je gezondheid en je tandvlees. Van roken kun je aanslag op je tanden en tong krijgen. Stoppen heeft bovendien nog meer voordelen!

Tips voor tanden poetsen

  • Poets 2 keer per dag minimaal 2 minuten je tanden. Dus ’s morgens en ’s avonds.
  • Gebruik tandpasta met fluoride erin. Fluoride helpt het glazuur van je tanden beschermen tegen bacteriën en zuur.
  • Het maakt verder niet uit in welke volgorde je je tanden poetst (eerst boven en dan onder, of andersom). Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat je alle kanten van je tanden poetst.
  • Reinig elke dag minstens 1 keer tussen je tanden (met een tandenstoker en/of een rager). Je kunt dit voor het poetsen doen of erna.
  • Poets ook de randen van je tandvlees en je tong. Het witte beslag op je tong zijn allemaal bacteriën. Een vieze tong geeft een vieze adem.

Moet ik naar de tandarts?

Ja. Als je goed voor je gebit zorgt is 1 keer per jaar voldoende. De tandarts kijkt per persoon wat nodig is. Sommigen gaan 2 keer per jaar en anderen vaker.

Als je pas naar de tandarts gaat als je kiespijn hebt, ben je vaak te laat en is de kans groot dat er een uitgebreide behandeling (zoals bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling) nodig is, of dat de kies eruit moet. Dat zou jammer zijn.

Een beugel?

Tanden die scheef staan, zijn moeilijker schoon te houden en kunnen daarom sneller gaatjes krijgen. Als je tanden scheef staan, kan een beugel nodig zijn. Praat hierover met je tandarts.

Tanden poetsen als je een beugel hebt

Een gebit met een beugel is moeilijker schoon te houden. Zorg daarom dat je elke dag goed poetst en ook de ruimte tussen je tanden en kiezen schoonmaakt. Je mondhygienist of tandarts geeft je hier graag advies over.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?