Home / Artikelen / Een schoon lichaam

Een schoon lichaam

Je handen wassen nadat je naar de wc bent geweest en voordat je gaat eten, je tanden poetsen en regelmatig een douche nemen; dit zijn dingen die je kind meekrijgt doordat je het voordoet en vertelt hoe het moet.

Naar de wc

Zodra je kind zindelijk wordt, kun je het leren hoe je naar het toilet gaat. Meisjes moeten leren om af te vegen na het plassen, en dat je dat van voor naar achteren doet. Billen vegen is ook iets wat kinderen moeten leren. Een meisje leer je van voren naar achteren af te vegen om te voorkomen dat bacteriën uit de darmen bij het plasgaatje kunnen komen. Je vertelt ook dat je door moet gaan met vegen totdat het papier schoon blijft na het vegen.

Handen wassen

Natuurlijk leer je je kind ook dat het de handen wast als het naar het toilet is geweest. Dat is heel belangrijk. Verder is het een goede regel om je kind de handen te laten wassen voor het eten. Leer kinderen ook om hun handen te wassen voordat ze meehelpen in de keuken.

Wassen of douchen

Sommige mensen laten hun kinderen dagelijks douchen of in bad gaan. Dat is meestal niet nodig. Het kan zelfs vervelend zijn voor kinderen met een gevoelige huid. Was wel altijd handen, gezicht en - als je kind 's nachts nog niet zindelijk is - het luiergebied. Verder kun je aan uiterlijk en geur merken wat nodig is. Na spelen in de modder wil je vast meer schoon hebben.

Aan het eind van de basisschool gaat het lichaam veranderen. Als je kind oud genoeg wordt voor een zweetlucht, kan dagelijks oksels en/of voeten wassen nuttig zijn.

Regelmatig schoon ondergoed aantrekken is ook een gewoonte die je je kinderen kunt bijbrengen.

Jongens

Bij de geboorte vormen de voorhuid en de eikel van de penis nog een geheel. In de eerste jaren raakt de voorhuid los van de eikel. Dit gebeurt vanaf 3 jaar. De meeste jongens hebben op 6-jarige leeftijd een losgeraakte voorhuid. Dan pas kan de voorhuid teruggetrokken worden. Tot die tijd blijf je eraf. Er kunnen anders wondjes ontstaan en er is geen speciale reiniging nodig. Het is nog niet nodig om smegma (witte afscheiding) weg te wassen.

Als de voorhuid makkelijk teruggeschoven kan worden, kunnen de eikel en de voorhuid met lauw water schoongespoeld worden. Gebruik geen zeep. Laat je zoon liefst zelf de voorhuid terugtrekken. Hij voelt tot waar het goed kan. In bad of onder de douche gaat het makkelijker.

Meisjes

Als meisjes ouder worden is het belangrijk de schaamlippen en omgeving goed te wassen met lauw water, vooral als ze ongesteld zijn.

Kijk ook eens bij:

Hoe maak je van handen wassen een gewoonte bij kinderen?
Bron: GGD West-Brabant
Drie tips hoe je je kinderen leert een gewoonte te maken van handen wassen.
Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?