Home / Artikelen / Erfelijke eigenschappen

Erfelijke eigenschappen

Kinderen krijgen hun erfelijke eigenschappen via de genen van hun ouders. Van (bijna) elk gen hebben we er twee: een van je vader en een van je moeder. Maar niemand weet tevoren wát een kind van de vader meekrijgt en wát van de moeder.

Mogelijk erfelijke aandoeningen

Je kinderen kunnen eigenschappen van jou erven, zoals je haarkleur en de kleur van je ogen. Soms erven je kinderen ook minder leuke eigenschappen, zoals aandoeningen. Er zijn heel veel verschillende erfelijke aandoeningen. Als een kind overlijdt tijdens de zwangerschap kan dat ook komen door een erfelijke aandoening.

Praat over erfelijkheid

Komt in jouw familie een erfelijke of aangeboren aandoening voor? Dan is het goed om dit al vóór de zwangerschap met de verloskundige of huisarts te bespreken. Je kunt ook naar een kinderwensspreekuur. Soms is aanvullend onderzoek mogelijk voordat je zwanger wordt. Dit heet een dragerschapstest,

Meer informatie over erfelijkheid

Meer informatie over zwanger worden en erfelijkheid kun je vinden op Erfelijkheid.nl. Heb je een kinderwens en wil je weten welke risico's jij loopt? Vul dan de vragenlijst in op Zwangerwijzer.nl. Wil je weten of je drager kunt zijn van een erfelijke ziekte? Kijk dan op Benikdrager.nl.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?