Home / Artikelen / Eten

Eten

De maaltijden vormen een sociaal gebeuren. Als het hele gezin aan tafel zit, praat je met elkaar en wissel je ervaringen uit. Als ouder geef je dan ook het voorbeeld voor gezonde eetgewoonten.

Hoe maak je het eten gezellig?

Een gezellige sfeer aan tafel maakt veel uit.

  • Je kunt met elkaar praten over wat jullie hebben meegemaakt of wat er in de krant stond of op televisie was.
  • In het weekend vindt je kind het misschien wel leuk om samen met jou het menu uit te zoeken of je te helpen met koken. Dan geniet je kind er waarschijnlijk extra van.
  • De tafel mooi dekken helpt ook voor een gezellige sfeer.

Wat kun je beter vermijden?

Het is slim om opwinding en spanning aan tafel te vermijden. Ook kun je beter de tv uitzetten tijdens het eten, zodat iedereen zich kan concentreren op het eten en op elkaar. Soms ben je zelf met andere dingen bezig als je aan tafel gaat. Probeer je dan even te concentreren op het eetmoment en het rustig en ontspannen te houden.

Tips en tafelmanieren

Rond de maaltijden heeft elk gezin zo zijn eigen gewoonten. Je kunt de sfeer bevorderen door duidelijke regels te stellen.

  • Leer kinderen te wachten met eten tot iedereen heeft opgeschept.
  • Wens elkaar smakelijk eten.
  • Wacht tot iedereen klaar is met eten voordat je van tafel gaat.

Het is belangrijk dat je regels consequent hanteert.

Problemen met eten

Gezond eten is belangrijk voor het hele gezin, zeker ook voor je puber. Sommige kinderen zijn lastige eters. Ook als je grotere kinderen hebt, kunnen er eetproblemen ontstaan. Het komt steeds vaker voor dat kinderen overgewicht hebben, maar er zijn ook kinderen met ondergewicht.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?