Home / Artikelen / Gehoorbescherming

Gehoorbescherming

Het gehoor is een bijzonder maar ook kwetsbaar zintuig. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor goede gehoorbescherming.

Gevolgen gehoorschade

Harde geluiden, zoals harde muziek, kunnen het gehoor voorgoed beschadigen. Heeft je kind dus eenmaal last van gehoorschade, dan gaat dat niet meer over. Kinderen die niet goed kunnen horen, hebben vaak ook moeite met spreken en met het leren van taal. Niet goed kunnen horen en praten belemmert je kind in de omgang met andere kinderen.

Gehoorschade voorkomen

Luistert jouw kind ook zo graag naar muziek? Met een paar tips zorg je er voor dat dit veilig voor het gehoor is.

  • Kies een veilige muziekspeler. Een veilige muziekspeler voldoet aan de Europese norm. Daarin is geregeld dat er standaard een volumebegrenzer van 85 decibel (dB) is ingeschakeld. Zorg ervoor dat deze begrenzer altijd ingeschakeld blijft.
  • Als je kind muziek luistert via zijn telefoon, is het verstandig om ook daar de volumebegrenzer op in te stellen. Hoe je dit doet, lees je op Veiligheid.nl.
  • Kies een veilige koptelefoon. Een goede koptelefoon of oortjes sluiten de oren af voor geluid in de omgeving. Een 'over-ear'-koptelefoon zit helemaal over het oor heen en niet zo dicht op het trommelvlies. Met de functie noise cancelling heeft je kind helemaal geen last van geluiden om zich heen. Dan hoeft het volume nooit te hard. 'In-ear'- oortjes zitten juist wel dicht op het trommelvlies. Let daarbij extra op dat de muziek niet te hard gezet wordt.
  • Klaagt je kind wel eens over het horen van een piep of ruis na het luisteren? Dat kan een teken zijn dat het gehoor al een kleine beschadiging heeft opgelopen. Als de piep vaker voorkomt of een aantal dagen duurt, ga dan langs bij de huisarts.
  • Gaat jouw kind naar (school)feestjes of festivals waar versterkte muziek wordt gedraaid? Geef dan een setje oordoppen met muziekfilter mee. Dankzij de filter blijft de muziek optimaal klinken en verstaat je kind zijn vrienden ook nog goed. Nog een tip is om voldoende afstand tot de geluidsboxen te houden.

Hoortesten

Als je denkt dat je kind gehoorschade of een gehoorprobleem heeft, is het verstandig om bij de jeugdgezondheidszorg een hoortest te laten doen. Je kind kan ook zelf online testen hoe goed hij of zij hoort met de Kinderhoortest (6-12 jaar) of de Oorcheck (vanaf 12 jaar). Testen of je kind veilig naar zijn of haar muziekspeler luistert en veilig uitgaat, kan met de Mp3-check en de de Check-out.

Op de website VeiligheidNL.nl lees je meer over het voorkomen van gehoorschade en veilige muziekspelers, veilige koptelefoons en oordoppen.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?