Home / Artikelen / Herpes

Herpes

Herpes is een virus waarvan allerlei varianten bestaan. Deze varianten veroorzaken verschillende huidaandoeningen, zoals bijvoorbeeld een koortslip, waterpokken en gordelroos.

Alle varianten van herpes zijn besmettelijk als er klachten zijn. Meestal zijn dat open, vochtige blaasjes op de huid. De huid is dan rood of rood gevlekt, en de blaasjes zijn pijnlijk en kunnen behoorlijk jeuken. De klachten kunnen ook milder zijn, zoals geïrriteerde kloofjes of scheurtjes en een branderig gevoel. Je kunt ook een herpesinfectie hebben zonder dat je er symptomen van ziet. Ook dan kun je soms anderen besmetten.

Voorkomen van herpes

Bijna alle kinderen raken besmet met het waterpokkenvirus. Dat is lastig te voorkomen. Andere herpesvarianten kun je wel makkelijker voorkomen door besmetting te vermijden. Wees voorzichtig met het kussen van iemand die een koortslip heeft. Weet dat een koortslip voor baby's levensgevaarlijk kan zijn. Verder is het verstandig om uitleg te geven over de genitale variant van herpes.

Gordelroos

Herpes zoster is de variant die gordelroos , maar ook waterpokken veroorzaakt. Alleen mensen die al eens waterpokken hebben gehad, kunnen later gordelroos krijgen. Waterpokken krijg je een keer in je leven, meestal al op jonge leeftijd. Gordelroos kun je vaker krijgen.

Een koortslip

Herpes labialis is een koortslip. Het is een variatie van het herpesvirus, die veel mensen bij zich dragen. De meeste mensen krijgen geen klachten, maar als je kind er wel gevoelig voor is, heeft het waarschijnlijk af en toe last van een koortslip.

Soa

Herpes genitalis is een seksueel overdraagbare aandoening. Dit is eenzelfde soort huidaandoening als een koortslip, maar dan op de geslachtsorganen en in de schaamstreek.

Geneesmiddelen

Er zijn geen geneesmiddelen tegen het herpesvirus zelf. Als je kind een bepaalde variant heeft, blijft het virus aanwezig in het lichaam. De klachten kunnen terugkeren. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een verminderde weerstand. Er zijn wel geneesmiddelen om de klachten van herpes te bestrijden en de duur van de klachten te verkorten. Hiervoor kun je terecht bij de drogist, de apotheek en de huisarts.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?