Home / Artikelen / Huiswerk

Huiswerk

Ter voorbereiding op de middelbare schooltijd krijgen kinderen in groep 7 en 8 soms huiswerk mee. Je kunt je kind hierbij steunen.

Helpen met huiswerk

Je kind ziet er misschien als een berg tegenop om alleen aan die moeilijke sommen te beginnen. Je kunt als ouder op verschillende manieren steunen en helpen.

  • Zorg voor een rustige plek voor je kind.
  • Spreek met je kind af wanneer het huiswerk maakt.
  • Probeer je kind het vertrouwen te geven dat hij of zij het kan.
  • Geef complimentjes als iets goed gaat en help zo nodig bij de dingen die nog niet zo goed gaan.
  • Help je kind ook zo nodig met spreekbeurten of boekenpraatjes. Je kunt samen naar de bibliotheek gaan.
  • Je kunt je kind helpen door het te leren om stap voor stap te werken.
  • Toon interesse en praat met je kind over het onderwerp en hoe je kind het aanpakt.
  • Als je kind klaar is met leren, kun je het overhoren of samen nog eens het huiswerk nakijken.
  • Wil je je kind helpen door bijvoorbeeld de lesstof uit te leggen, doe dat dan in overleg met school. Het kan zijn dat ze op school andere methoden gebruiken, bijvoorbeeld voor rekenen, dan jij hebt geleerd. Als jij bij het helpen een andere methode gebruikt, leert je kind het niet goed.

Advies over de leerstof

De meester of de juf weet precies hoe goed je kind presteert op school en waarmee het nog moeite heeft. Thuis kun je daarmee rekening houden als je kind huiswerk moet maken. Meesters en juffen kennen ook de inhoud van de leerstof goed. Je kunt daarom bij hen terecht voor advies over de leerstof en het huiswerk van je kind.

Je kind thuis helpen

Ook als je kind geen huiswerk heeft, kun je het toch nog helpen. Je kunt bijvoorbeeld samen praten over school, voorlezen, met je kind boekjes in huis halen, zorgen voor tijdschriften en uitstapjes maken. Zorg voor materialen zodat je kind thuis kan knutselen en schrijven. Ook een computer is belangrijk. Als je een laag inkomen hebt, kun je misschien een vergoeding krijgen. Vraag dit na bij de gemeente of op school.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?