Home / Artikelen / Waarom kiezen voor borstvoeding?

Waarom kiezen voor borstvoeding?

Het is verstandig om samen met je partner in de zwangerschap na te denken en informatie te verzamelen over borstvoeding of flesvoeding. Borstvoeding is precies gemaakt voor jullie baby en de meest gezonde voeding voor je baby.

Vragen over borstvoeding

Als je twijfelt of vragen hebt over borstvoeding, praat dan met je verloskundige of kraamverzorgende. Je kunt ook naar een voorlichtingsbijeenkomst over borstvoeding gaan. Vraag aan je verloskundige waar je terecht kunt. In sommige gemeenten worden kennismakingsgesprekken gehouden bij de Jeugdgezondheidszorg, waarbij je ook de 22 wekenprik krijgt. In zo'n gesprek kan het ook over je keuze voor borst- of kunstvoeding gaan.

De voordelen van borstvoeding

  • Borstvoeding heb je altijd bij je.
  • Het heeft altijd precies de juiste temperatuur.
  • De hoeveelheid en samenstelling past zich dag voor dag aan aan de behoefte van je kind. Voor een baby van 2 weken is de moedermelk bijvoorbeeld nét even anders dan voor een pasgeboren baby.
  • Borstvoeding bevat alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft (alleen vitamine K en D wordt aangeraden extra te geven).
  • Borstvoeding beschermt je baby tegen infecties van luchtwegen en oren.
  • Borstvoeding zorgt waarschijnlijk voor minder overgewicht, astma en hart- en vaatziekten bij je kind.
  • Borstvoeding is goed voor de ontwikkeling van de darmen, spraakontwikkeling en hersenen van je baby.

Eerste moedermelk: colostrum

De eerste dagen komt er gele melk uit je borsten. Die melk heet colostrum en bevat veel eiwit, lactose en antistoffen. Deze melk is goed voor de darmen van je baby. Hij kan er goed van poepen en bouwt weerstand op tegen ziekten.

Het is niet erg als je baby de eerste dagen bij de eerste slokjes maar een klein beetje van deze moedermelk binnenkrijgt. De colostrum is namelijk extra rijk aan voedingsstoffen. Een klein beetje is al genoeg.

Voormelk en achtermelk

In moedermelk zitten alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft. Als je begint met een voeding, krijgt je baby voormelk. Dit is lichtere melk waarin veel melksuikers zitten. Hiermee kan hij de eerste dorst lessen. Hoe langer je baby blijft zuigen, hoe vetter de melk wordt. Dat heet de achtermelk. Sommige baby's drinken in een korte tijd de borst al soepel. Dan krijgen ze deze achtermelk ook al binnen.

Als je baby vaak schuimige, groene ontlasting heeft, drinkt hij iets te kort en neemt hij misschien iets te veel voormelk. Laat je baby dan tenminste één borst goed soepel drinken voordat je naar de andere gaat.

Borstvoeding biedt ook voordelen voor jou

  • Het zorgt ervoor dat je baarmoeder sneller zijn oude vorm terugkrijgt.
  • Je verliest minder bloed na de bevalling.
  • Je wordt meestal later ongesteld, vooral als je volledig en 's nachts voedt. Pas op! Ook bij borstvoeding bestaat de kans om zwanger te worden.
  • Je kunt makkelijker terug op je oude gewicht komen.
  • Je hebt waarschijnlijk een iets kleinere kans op borst- en eierstokkanker.
  • Je hebt waarschijnlijk minder kans op diabetes, reuma en hoge bloeddruk.

Borstvoeding en medicijnen

Als je medicijnen gebruikt kan een deel van de medicijnen in je borstvoeding terecht komen. Er is veel onderzoek gedaan naar medicijnen in borstvoeding en de meeste medicijnen kun je blijven gebruiken. Voor sommige medicijnen is misschien een andere keuze nodig en bij een paar medicijnen kan het slecht zijn voor de gezondheid van je baby of de melkproductie. Bespreek je medicijnen daarom altijd eerst met een arts voordat je borstvoeding gaat geven. Lactatiekundigen kunnen je ook helpen om de medicijnen zo goed mogelijk te combineren met de borstvoeding. Maar wel altijd in overleg met je arts. Meer informatie over medicijnen en borstvoeding vind je op Lareb.nl.

Donormelk

Als je niet voldoende moedermelk hebt of je die vanwege medicatie tijdelijk niet mag geven, kun je kiezen voor gedoneerde melk van andere moeders. Er bestaat een netwerk waarbij ouders die moedermelk te veel hebben in contact worden gebracht met ouders die moedermelk nodig hebben. Je kunt je aanmelden bij dit netwerk op Moedermelknetwerk.nl. Er is ook een moedermelkbank bij het Amsterdam UMC, die gebruikt wordt om premature en zieke baby's te voeden. Je kunt daar moedermelk aan doneren.

Flesvoeding

Flesvoeding (kunstvoeding) is een alternatief voor moedermelk. Het wordt in de meeste gevallen gemaakt van koemelk. Er bestaan veel verschillende merken en soorten flesvoeding. Fabrikanten proberen zo goed mogelijk borstvoeding na te maken. De beschermende antistoffen zitten niet in kunstvoeding, veel voedingsstoffen en vitaminen wel. Bovendien is de samenstelling van flesvoeding wat vitamines en mineralen betreft vastgelegd in de Warenwet.

Je kunt kiezen tussen kant-en-klare kunstvoeding en poedermelk. Het maakt niet uit welk merk je kiest. Duurdere voeding is niet beter, de samenstelling verschilt niet veel van elkaar. Begin met gewone zuigelingenvoeding en wissel niet te snel van type voeding. Wil je wel wisselen van voeding? Overleg dit dan met de Jeugdgezondheidszorg.

Meer informatie

Fiona over borstvoeding
Bron: Opvoedinformatie Nederland
Fiona vertelt in dit filmpje over borstvoeding en flesvoeding.
Filmpje: De eerste 1000 dagen van je kind
Presentatrice Fiona en deskundige Tessa Roseboom vertellen in dit filmpje meer over hoe belangrijk de eerste 1000 dagen zijn.
Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland