Home / Artikelen / Kiezen voor nog een kind

Kiezen voor nog een kind

Wanneer je als ouders van een zorgintensief kind de wens hebt om nog een kind te krijgen, kan dit allemaal vragen met zich meebrengen.

Ben je klaar voor een tweede kind?

Zwanger zijn en een baby krijgen, kost veel energie. In een zorgintensief gezin brengt het allemaal vragen met zich mee.

  • Wat betekent het krijgen van nog een kind voor ons gezin?
  • Hoe groot is de kans dat een volgend kind opnieuw extra zorg nodig heeft?
  • Willen we dit risico überhaupt nemen?
  • En zijn we in staat nog meer zorg te bieden?

Het is goed om stil te staan bij deze vragen en te kijken of je er klaar voor bent.

Een besluit van jullie samen

Het is belangrijk dat jullie er allebei klaar voor zijn. Dit geldt altijd wanneer partners een kinderwens hebben, maar in een zorgintensief gezin des te meer. Wat betekent dit voor werk en vrije tijd? Voor jullie als partners? De aandacht voor jullie andere kind(eren)? Wanneer jullie op dit moment nog niet op één lijn zitten, probeer de ander dan niet te overtuigen. Het is beter om het gesprek uit te stellen en na een paar maanden weer eens opnieuw te kijken waar jullie staan.

Professionele begeleiding

De wens voor nog een kind kan ook allerlei vragen over de risico's met zich meebrengen. Dit is vooral het geval wanneer de ziekte of aandoening van jullie kind erfelijk is. Het ziekenhuis kan je hierbij begeleiden en voor erfelijkheidsonderzoek kun je bij de klinisch geneticus terecht.

Is er plek voor nog een zorgintensief kind?

Zelfs na uitgebreid onderzoek en testen, bestaat het risico dat je nog een zorgintensief kind krijgt. Er kan bijvoorbeeld iets mis gaan bij de bevalling. Het kan ook zo zijn dat een syndroom of beperking zo zeldzaam is dat deze niet op tijd kan worden opgespoord. De vraag is dan, of jullie in dat geval de impact hiervan op jullie gezin kunnen dragen.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?