Home / Artikelen / Kinkhoest

Kinkhoest

Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie. Besmetting vindt plaats van mens op mens door hoesten en niezen.

Besmettelijk

Kinkhoest is heel besmettelijk, vooral in de eerste periode als de hoestbuien nog niet zijn begonnen. Hoestende patiënten zijn nog drie tot vier weken nadat het hoesten is begonnen besmettelijk. Als binnen je gezin iemand kinkhoest heeft, is de kans heel groot dat andere gezinsleden worden besmet.

Vaak wordt pas weken na het begin van het hoesten aan kinkhoest gedacht. De besmetting heeft in de omgeving al plaatsgevonden en dan is er niets meer aan te doen. Het hoesten kan vele weken duren.

Vaccinatie voor zwangere vrouwen: 22 wekenprik

In het Rijksvaccinatieprogramma is vanaf 16 december 2019 het kinkhoestvaccin opgenomen voor zwangere vrouwen. Deze prik heet de 22 wekenprik. Informatie over deze prik krijg je van je verloskundige. Door de vaccinatie vanaf week 22 (met DKT-vaccin) te halen kan kinkhoest bij de pasgeboren baby's worden voorkomen.

Het ongeboren kind krijgt namelijk de beschermende antistoffen via de placenta van de moeder. Ook kan de moeder zelf geen kinkhoest krijgen en het na de geboorte overdragen aan de baby. Kijk voor meer informatie over de 22-wekenprik op Rijksvaccinatieprogramma.nl.

Vaccinatieschema

Door de invoering van de 22 wekenprik, is het vaccinatieschema voor kinderen veranderd. Als je als moeder bent gevaccineerd tijdens de zwangerschap, heeft je baby zelf straks 1 prik minder nodig. De eerste prik start dan bij 3 maanden in plaats van 2 maanden. Heb je als moeder geen 22 wekenprik gehaald? Dan krijgt je kind bij 2 maanden een extra vaccinatie (DKTP-Hib-HepB).

Heb je als moeder wél de 22 wekenprik gehaald? Dan ziet het vaccinatieschema het eerste jaar er als volgt uit:

  • 3 maanden: vaccinatie tegen DKTP-Hib-HepB en een vaccinatie tegen Pneumokokken
  • 5 maanden: vaccinatie tegen DKTP-Hib-HepB en een vaccinatie tegen Pneumokokken
  • 11 maanden: vaccinatie tegen DKTP-Hib-HepB en een vaccinatie tegen Pneumokokken
  • 14 maanden: vaccinatie tegen BMR en een vaccinatie tegen meningokokken (MenACWY)

De DKTP-Hip-HebB-prik beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib en hepatitis B. De BMR-prik beschermt tegen de bof, mazelen en rodehond. Deze BMR-prik wordt nog een keer herhaald als je kind 9 jaar is.

Ziekteverschijnselen bij kinkhoest

  • Hangerigheid, lusteloosheid en hoesten.
  • Kort op elkaar lange en hevige hoestbuien met taai slijm, en een lange, gierende inademing.
  • Benauwdheid, blauw aanlopen en overgeven door de hoestbuien.

Kinkhoest is het gevaarlijkst voor jonge zuigelingen. Zij kunnen door het hoesten heel benauwd worden en zuurstof tekort krijgen. Opname in het ziekenhuis is dan vaak nodig en af en toe komt er een kindje door te overlijden.

Er bestaat geen goede behandeling tegen kinkhoest. Een antibioticakuur kan ervoor zorgen dat de besmettelijke periode korter wordt. Dat is alleen zo als al vroeg met de kuur wordt begonnen. De kuur heeft weinig invloed op de duur en de ernst van de ziekte.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?