Home / Artikelen / Koorts

Koorts

Je baby heeft koorts. Dat is natuurlijk erg vervelend. Met voldoende rust en voldoende drinken komt je kind er meestal snel weer bovenop.

Een hoge temperatuur

De normale lichaamstemperatuur van een baby is 36,5 tot 37,5 graden. Baby's hebben sneller een hogere temperatuur, doordat het temperatuurcentrum in de hersenen nog niet volgroeid is. Je hoeft je niet meteen zorgen te maken. Na een vaccinatieprik kan je baby koorts krijgen, maar het hoeft niet.

Wanneer heeft je baby koorts?

Bij koorts is de lichaamstemperatuur 38 graden of hoger. Koorts is een signaal dat er virussen of bacteriën in het lichaam zijn. Een virus kan niet tegen die hogere temperatuur; de koorts helpt het virus dus wegwerken.

Wat kun je doen als je baby koorts heeft?

Baby's drogen sneller uit. Houd dat goed in de gaten. Laat je kind genoeg drinken als het koorts heeft. Als je kind niet wil drinken, geef dan vaker kleine beetjes borst- of flesvoeding. Houd er ook rekening mee dat een baby met koorts het wat warmer heeft. Dek hem dus minder toe dan je gewend bent, maar kleed hem ook niet te koud. Baker je baby niet in als hij koorts heeft.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Twijfel je? Kijk op Thuisarts.nl. Bel in ieder geval met je huisarts als je je ernstig zorgen maakt of als je baby:

  • nog geen drie maanden oud is en een lichaamstemperatuur heeft hoger dan 38 graden;
  • ouder is dan 3 maanden en de lichaamstemperatuur vijf dagen lang hoger is dan 38 graden;
  • suf, benauwd, grauw of ontroostbaar is;
  • blijft overgeven of diarree blijft hebben;
  • vlekjes heeft die niet weg te drukken zijn met een glas;
  • snel zieker en zieker wordt;
  • steeds zieker is en kreunende geluiden maakt. Dit is echt een alarmsignaal! Bel dan meteen je huisarts.

Koortsstuip

Als een kind koorts heeft en ineens erg met de armen en benen begint te trekken, heeft het misschien een koortsstuip. Wat dat is en wat je dan kunt doen, lees je op Thuisarts.nl.

    Deel op:
    Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
    Opvoedinformatie Nederland
    Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

    Nog niet gevonden waar je naar zocht?