Home / Artikelen / Koortslip

Koortslip

Een koortslip is een verschijnsel van een van de herpesvirussen, namelijk 'herpes labialis'. Het herpesvirus bestaat in allerlei varianten. Ze veroorzaken verschillende huidaandoeningen, waaronder een koortslip. Heel veel mensen dragen dit virus bij zich. Een koortslip verschijnt dan als je ziek bent of je niet lekker voelt. Maar ook als je niet genoeg slaapt of stress hebt.

Rode blaasjes

Een koortslip is meestal een rood, vochtig blaasje op de lip of vlak erboven. Een koortslip kan pijnlijk zijn en ook behoorlijk jeuken. Het gaat vanzelf over in een ruime week. Bij de apotheek of drogist kun je er verzachtende crème voor kopen. Je kunt de blaasjes sneller laten indrogen door er 's nachts zinkzalf op te smeren. Als de korstjes irriteren, kun je er vaseline op doen. Dat voorkomt dat je eraan gaat peuteren.

Een koortslip is besmettelijk!

Alle varianten van het virus herpes zijn besmettelijk als de klachten zich voordoen, een koortslip dus ook. Zolang de blaasjes en korstjes zichtbaar zijn, mag je geen glazen, bekers of bestek delen met anderen. En niet knuffelen en zoenen! Voor baby's kan contact met een koortslip levensgevaarlijk zijn. Bij peuters komt een koortslip niet vaak voor. Als je peuter toch een koortslip heeft, houd hem dan uit de buurt van baby's en kwetsbare vriendjes. Niet mogen knuffelen is te moeilijk voor je jonge kind, dus je kunt ze beter helemaal uit de buurt proberen te houden.

Een koortslip voorkomen?

Gezond leven voorkomt veel koortslippen. Dat wil zeggen: gezond en gevarieerd eten, genoeg slapen, weinig tabak en alcohol. Waarschijnlijk helpt het ook om uit de zon te blijven.

Heb je zelf een koortslip, was dan je handen extra goed voor je je kind oppakt of aanraakt. Heeft je kind jouw mond aangeraakt, was dan ook de handen van je kind.

Meer informatie over koortslip

Op de website Thuisarts.nl vind je duidelijke informatie over een koortslip en ook informatie over andere mondaandoeningen.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?