Home / Artikelen / Logeren

Logeren

Logeren bij oma en opa of bij vriendjes en vriendinnetjes is voor veel kinderen een feest!

Van jongs af aan wennen

Als je kind als baby al af en toe bij een familielid of bekende ging slapen, is het al gewend aan logeren. Peuters vinden het vaak prettig als ze bij iemand logeren met wie ze vertrouwd zijn, bijvoorbeeld bij opa en oma.

Je peuter gaat uit logeren!

Als kinderen voor het eerst gaan logeren, is het verstandig om hen daarop voor te bereiden.

  • Leg rustig uit wat logeren precies is en hoe dat gaat. Breng het als een leuk uitstapje. Zo kun je voorkomen dat je kind zenuwachtig of onzeker wordt.
  • Geef ook rustig antwoord op vragen als waarom je kind gaat logeren of waarom het niet bij jou kan blijven.
  • Vertel je kind natuurlijk ook wanneer je het weer op komt halen. Houd er rekening mee dat je peuter waarschijnlijk nog weinig besef heeft van tijd.

Knuffelbeest

Sommige kinderen zijn erg gehecht aan hun knuffelbeest. Een knuffelbeest werkt kalmerend en biedt troost als je kind heimwee krijgt.

Bellen

Soms vinden kinderen het fijn als je nog even opbelt voordat ze gaan slapen. Het kan ook zijn dat ze dit juist niet fijn vinden, omdat ze heimwee krijgen bij het horen van je stem. Ook als je het zelf moeilijk vindt dat je kind weg is, kun je beter niet opbellen. Als je kind merkt dat jij verdrietig bent, wordt het zelf ook verdrietig.

Ritueel voor het slapengaan

Bij peuters is het belangrijk om een vast bedritueel aan te houden. Ook als ze gaan logeren is het een goed idee om zo veel mogelijk de volgorde aan te houden die ze thuis gewend zijn. Laat ze bijvoorbeeld eerst de pyjama aantrekken, dan tandenpoetsen en vertel vervolgens nog een verhaaltje voor het slapengaan.

Heimwee

Peuters hebben meestal nog geen last van heimwee. Als kinderen wat ouder worden, kan dat wel gebeuren. Heimwee is een vorm van angst.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?