Home / Artikelen / Meeroken

Meeroken

Als iemand in de buurt van je kind rookt, ademt je kind die tabaksrook in. Dat noemen we meeroken (of passief roken). Baby's en kinderen zijn extra kwetsbaar voor tabaksrook, omdat ze nog volop in de groei zijn. Stoppen met roken is daarom het beste wat je voor je kind kunt doen. Ook is het goed om ervoor te zorgen dat er in de buurt van je kind niet gerookt wordt.

Risico's van meeroken

Kinderen ademen sneller dan volwassenen waardoor ze meer rook binnenkrijgen. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de risico's van meeroken voor kinderen. Kinderen die rookvrij opgroeien hebben minder risico op:

  • wiegendood (bij baby's en kleine kinderen)
  • longontsteking
  • hoesten, benauwdheid of piepend ademhalen
  • astma
  • oorontsteking
  • rode en prikkende ogen
  • hersenvliesontsteking
  • longen die zich minder goed ontwikkelen

Op de lange termijn heb je door meeroken een verhoogde kans op kanker, hart- en vaatziekten en longaandoeningen.

Voorkom dat je kind meerookt

Stoppen met roken heeft het meeste effect. Zo geef je ook het goede voorbeeld aan je kind. Kinderen kopiëren namelijk het gedrag van hun ouders. Als jij rookt, is de kans groter dat je kind ook begint met roken.

Zorg ervoor dat er niet gerookt wordt in de auto of in de omgeving van je kind. Niet thuis, maar ook niet tijdens een bezoek . Vraag familie en vrienden om niet te roken in de buurt van je kind. Praat hierover en leg uit waarom dat belangrijk is. Het is goed om te weten dat roken bij een open raam, onder een afzuigkap of buiten niet voldoende helpt.

Derdehands rook

De stoffen die blijven plakken nadat iemand gerookt heeft noemen we derdehands rook. Dit is wat je ruikt nadat iemand gerookt heeft. Ook als je altijd buiten rookt, kunnen de giftige stoffen achterblijven in je haren, je kleding en je huid. Deze giftige stoffen neem je daarna mee naar binnen en kunnen worden ingeademd door je kind. Door je handen te wassen of andere kleding aan te trekken is de kans hierop kleiner. Maar het is niet genoeg om de schadelijke gevolgen te voorkomen.

Stoppen met roken is het beste wat je voor je kind kunt doen. Bekijk het filmpje:

Rookvrije ouders
Bron: Trimbos Instituut
Als ouder doe je alles voor de gezondheid van je kind. Sta je ook stil bij de gevolgen van meeroken?

Wil je meer weten over meeroken, stoppen met roken of voorkomen dat je kind begint met roken? Kijk op de website Ikstopnu.nl.

Advies en ondersteuning bij stoppen met roken

Wil je stoppen met roken? Stoppen wordt makkelijker wanneer je hulp krijgt. De telefonische coaches van 'Rookvrije Ouders' kunnen je hierbij helpen. In minimaal zes gesprekken krijg je tips en ondersteuning om te stoppen met roken. De coaching is bijna altijd gratis. Meld je aan voor een kennismakingsgesprek met een van de coaches of kijk voor meer informatie op Rookvrijeouders.nl.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?