Home / Artikelen / Moeder worden

Moeder worden

Moeder worden is een van de meest speciale momenten in je leven. Misschien heb je een tijd moeten wachten voor je zwanger werd, of misschien gebeurde het onverwacht. Nu je zwanger bent breekt er een periode aan met veel veranderingen: lichamelijk,emotioneel en in de relatie met je partner.

Wisselende gevoelens tijdens de zwangerschap

Sommige vrouwen beleven hun zwangerschap als één groot feest en kunnen niet wachten tot hun kind er eindelijk is. Er zijn ook veel vrouwen die zich onzeker voelen over wat er komen gaat. Ook dat is een normaal gevoel. Bijna iedere aanstaande moeder (en aanstaande vader) heeft twijfels en angsten.

Je vraagt je misschien af of je het wel aankunt om voor een kind te zorgen, je ziet op tegen de bevalling, je vraagt je af of de baby wel gezond is en je denkt na over hoe je straks zal zijn als ouder. Het is goed om erover te praten met anderen. Vraag eens aan je moeder of vader hoe zij er over dachten. Of bel een vriendin. Je kunt ook altijd bij de verloskundige terecht met je vragen.

Het ouderschap

Al voor de bevalling is het goed om met je partner in gesprek te gaan over veranderingen die komen gaan, straks als jullie kind er is. Jullie relatie verandert en je moet rekening houden met de taakverdeling. Voel je je goed voorbereid? Dan voel je je ook beter als ouder, en dat is weer goed voor je kind!

Jezelf niet zijn

Door alle hormonen verandert er tijdens de zwangerschap veel. Lichamelijk en emotioneel. Bovendien voel je de verantwoordelijkheid voor het leven dat er in je buik groeit. Je kunt last hebben van stemmingswisselingen of het gevoel hebben dat je niet helemaal jezelf bent. Probeer in elk geval genoeg rust te nemen. Vaak voelen vrouwen zich halverwege de zwangerschap al beter dan in de eerste weken. Neem ook tijd om er op uit te gaan met je partner of met vrienden. Dat is nu wat makkelijker, dan straks als je baby er is.

Nesteldrang

In de laatste weken bereidt de moeder zich voor op de geboorte van haar kind. Veel vrouwen beginnen zich in deze fase te 'nestelen' en richten zich steeds meer op de baby en het nieuwe ouderschap. Elke vrouw doet dit op haar eigen manier. Deze nesteldrang hoort erbij, en zorgt ervoor dat je met een gerust gevoel kunt bevallen. Laat het gebeuren en geniet van de laatste weken.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?