Home / Artikelen / Naar de verloskundige

Naar de verloskundige

Zodra je weet dat je zwanger bent, is het verstandig om een verloskundige te kiezen en te bellen voor een eerste afspraak. De verloskundige begeleidt je tijdens je zwangerschap, bij de bevalling en in de kraamtijd. Zij houdt in de gaten of de zwangerschap goed verloopt, maar ook hoe het met jou persoonlijk gaat. De verloskundige geeft ook antwoord op al je vragen en legt uit welke veranderingen er komen gaan.

Naar de verloskundige

Het is belangrijk om op tijd naar de verloskundige te gaan. Het advies is om zodra je weet dat je zwanger bent, contact op te nemen met de verloskundige. Je kunt zonder verwijzing terecht bij een verloskundige. Daarvoor hoef je dus niet eerst langs de huisarts. De verloskundige kies je zelf. Je huisarts kan je hierbij eventueel helpen. Op DeVerloskundige.nl kun je een verloskundige bij jou in de buurt vinden.

Naast verloskundigen is er ook nog een kleine groep huisartsen die actief bezig zijn met verloskunde. Deze huisartsen begeleiden vanuit hun visie als gezinsarts ook zwangerschappen en bevallingen.

Wanneer is de eerste afspraak?

De eerste afspraak wordt meestal gepland als je tussen de acht en tien weken zwanger bent. Wil je niet wachten tot je acht weken zwanger bent? Dan kun je natuurlijk al eerder contact opnemen met de verloskundige. Bijvoorbeeld als je niet precies weet hoe lang je zwanger bent of omdat er een erfelijke ziekte voorkomt in de familie. Ook als je medicijnen slikt waarvan je niet zeker weet of die veilig zijn, kun je je verloskundige bellen.

Wat doet de verloskundige tijdens de eerste afspraak?

Tijdens de eerste afspraak zal de verloskundige jou veel vragen stellen. Ze heeft informatie nodig over je algemene gezondheid en je medische geschiedenis. Ook heeft ze informatie nodig om de uitgerekende datum te bepalen. Daarom is het goed om van tevoren na te denken over:

  • Wat was de eerste dag van je laatste ongesteldheid?
  • Was je ongesteldheid regelmatig?
  • Wanneer was de zwangerschapstest positief?
  • Wanneer ben je gestopt met anticonceptie?
  • Zijn er afwijkingen of ziekten die voorkomen in de familie?

De verloskundige geeft daarnaast ook veel informatie, bijvoorbeeld over voeding, kraamzorg, prenatale onderzoeken, zwangerschapscursussen en de kans op een verhoogde bloeddruk. Sommige tips en adviezen zijn al vroeg in de zwangerschap belangrijk. Het is fijn als je daar zo snel mogelijk van op de hoogte bent. Natuurlijk kun je de verloskundige ook alles vragen over je zwangerschap en over de bevalling.

Het is goed om je verzekeringspasje, legitimatiebewijs en gegevens van een eventuele vorige zwangerschap mee te nemen naar het eerste gesprek.

Lichamelijk onderzoek

Omdat de eerste afspraak met de verloskundige meestal gepland wordt in de negende week van de zwangerschap. heeft uitwendig onderzoek dan nog niet zo veel zin. Het hartje van je baby is nog niet te horen en je kunt nog niets voelen. Het enige lichamelijk onderzoek dat je verloskundige waarschijnlijk zal doen, is je bloeddruk opmeten en bloed afnemen voor bloedonderzoek.

Vervolgafspraken

In het begin van je zwangerschap heb je elke vier weken een afspraak met de verloskundige. Naarmate je zwangerschap vordert, ga je steeds vaker. Het aantal bezoeken hangt ook af van hoe je zwangerschap verloopt. Tijdens een controle bespreekt de verloskundige hoe het met jou en de baby gaat. Ze controleert:

  • of de baby goed groeit;
  • de grootte van je baarmoeder. Ze voelt met haar handen aan je buik om te bepalen hoe je baarmoeder groeit;
  • je bloeddruk. Bij een hoge bloeddruk let ze extra goed op jouw gezondheid en die van je baby. Een lage bloeddruk is niet erg, maar soms wel lastig. Je kunt er duizelig door worden;
  • de hartslag van je baby. Vanaf de derde maand kun je de hartslag van je kindje horen.
  • de ligging van je baby in de baarmoeder.

Gynaecoloog

In speciale gevallen, bijvoorbeeld bij een gecompliceerde zwangerschap, kan het nodig zijn dat je onder controle van de gynaecoloog komt. De verloskundige verwijst je dan door.

Meer informatie over de taken van de verloskundige en wat je van haar kunt verwachten kun je vinden op DeVerloskundige.nl.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?