Home / Artikelen / Omgaan met geld

Omgaan met geld

Het is een cliché, maar geld kun je maar één keer uitgeven. Je kind moet dus leren goed na te denken voor het iets koopt.

Erbij willen horen

In de puberteit wordt de mening van vrienden en klasgenoten steeds belangrijker. Jongeren doen daarom dingen die hun vrienden ook doen. Reclame speelt hier handig op in. Dat is natuurlijk prima zolang je kind het zelf kan én wil betalen. Probeer samen te ontdekken waarom je kind iets zo graag wil hebben of doen.

Als je zoon of dochter toch hetzelfde wil hebben als anderen maar het niet kan betalen, kan hij of zij natuurlijk op zoek gaan naar een alternatief. Of je kind kan wachten op de uitverkoop of een aanbieding. Het is ook slim om prijzen te vergelijken bij verschillende winkels en websites.

Het lijkt soms alsof anderen altijd meer geld hebben. Praat erover met je kind dat je soms dingen niet kunt kopen, die voor anderen normaal zijn. Verschillen zijn er nu eenmaal altijd.

Een eigen bankrekening en spaarrekening

Om je kind met geld te leren omgaan, kun je een bankrekening voor je kind openen. Een kinderbankrekening wordt als je kind 12 jaar is omgezet in een jongerenrekening. Je kunt er het zakgeld en kleedgeld op zetten. Vanaf ongeveer 12-13 jaar kan je kind kleedgeld aan. Dat is zeker goed als je kind wat ouder wordt.

Je kind leert veel van het bijhouden van wat het verdient met een bijbaantje en wat het krijgt aan zakgeld of kleedgeld. Dat helpt je kind ook om te leren sparen. Op scholieren.nibud.nl staan handige tips voor het maken van een begroting.

Een bankrekening is bedoeld om uitgaven van te betalen, een spaarrekening om te sparen. De meeste banken geven bij een jongerenrekening rente over het spaarbedrag. Bij veel banken kun je de rekening van je kind koppelen aan je eigen rekening en de internetbankieromgeving. Zo houd je overzicht. Dit kan tot je kind 18 jaar is. Op een jongerenrekening kan je kind nog niet roodstaan, dit mag pas vanaf 18 jaar.

Zelf pinnen

Met een kinderrekening of jongerenrekening kan je kind al direct een pinpas gebruiken. Met een jongerenrekening kan je puber ook mobiel bankieren. Leer je kind veilig pinnen. Dit betekent:

  • Houd de pincode geheim
  • Bewaar de pincode nooit samen met de bankpas
  • Zorg dat niemand meekijkt bij pinnen
  • Laat je niet afleiden bij het pinnen
  • Leen je pincode en pinpas nooit aan anderen uit, ook niet aan vrienden en klasgenoten

Voorkom dat je kind wordt gebruikt als geldezel: tegen een beloning geeft de jongere zijn pincode en pinpas af. Criminelen storten gestolen geld op de bankrekening van de jongere, wat er vervolgens door de crimineel weer wordt afgehaald. De crimineel blijft onzichtbaar, maar de jongere is het slachtoffer. Hij is medeplichtig aan criminele activiteiten en moet het gestolen geld terugbetalen en kan in de toekomst niet meer zo makkelijk ergens een bankrekening openen.

Je leest meer over geldezels op scholieren.nibud.nl.

Zelf internetbankieren

Help je kind met het internetbankieren. Zorg dat het weet waar je op moet letten als je inlogt en hoe je op een veilige manier je saldo kan controleren en betalingen kan doen. Zorg dat je kind veilig internetbankiert:

  • Geef nooit inlogcodes en wachtwoorden aan anderen
  • Let goed op of de inlogprocedure is zoals je gewend bent

Er zijn veel internetcriminelen, die de website van de bank namaken of emails versturen alsof ze door de bank gestuurd zijn. Zo proberen ze bij de rekening van mensen te komen om er geld vanaf te kunnen halen. Als ouder is het verstandig om de pincode, inloggegevens en wachtwoorden van je kind te kennen.

Vertel je kind dat het belangrijk is om op een vast moment het saldo te controleren. Hierdoor houdt je kind overzicht over alle inkomsten en uitgaven.

Is het geld op?

Is de bankrekening leeg? Dan is het advies om liever geen extra geld te geven. Pubers hebben behoefte aan duidelijke regels en jij kunt je kind daarbij helpen. Het is belangrijk om te voorkomen dat je kind geld gaat lenen om mee te kunnen doen met de laatste trends.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?