Home / Artikelen / Ontmaagd worden

Ontmaagd worden

Een maagd is iemand die nog geen seks met een ander heeft gehad. Wanneer je voor de eerste keer geslachtsgemeenschap hebt, word je ontmaagd. Daarna ben je geen maagd meer. Sommige mensen denken dat je aan het maagdenvlies kunt zien of een meisje nog maagd is. Maar dat is niet zo.

Wat is het maagdenvlies?

Eigenlijk klopt het woord 'maagdenvlies' niet. Het maagdenvlies is geen vlies, maar een randje weefsel aan de ingang van de vagina. Alle vrouwen hebben dit stukje weefsel en bij iedere vrouw is het anders. Het kan glad zijn of geribbeld.

Wat gebeurt er met het maagdenvlies als je seks hebt?

Het maagdenvlies is geen vlies dat de vagina afsluit en bijvoorbeeld kapot gaat, verdwijnt of verandert als een meisje voor het eerst seks heeft. Bij de meeste meisjes wordt het maagdenvlies opgerekt door de penis als ze voor de eerste keer seks hebben. Daarom kun je aan het maagdenvlies niet zien of een meisje nog maagd is.

Sporten, tampongebruik of masturberen

Sommige meisjes zijn bang dat ze ontmaagd kunnen worden als ze paardrijden, tampons gebruiken of masturberen. Maar dat klopt niet. Je maagdenvlies kan daardoor niet scheuren. Je verliest je maagdelijkheid alleen door seks te hebben. En jij bent de enige die zeker weet of je nog maagd bent of niet.

De meeste meisjes bloeden niet

Sommige culturen en religies geloven dat een vrouw bloedt als zij voor de eerste keer seks heeft. Als dit niet gebeurt, dan denkt men dat ze geen maagd meer is. Maar de meeste meisjes bloeden niet als ze voor het eerst seks hebben. Het randje weefsel is soepel genoeg om mee te bewegen als de penis de vagina binnengelaten wordt. Bij sommige meisjes kan het een wel beetje bloeden als het maagdenvlies wordt opgerekt. En het kan ook, dat een meisje dat geen maagd meer is juist wel bloedt. Bijvoorbeeld als ze gespannen is of als haar vagina nog niet vochtig genoeg is. Daarom is het belangrijk om genoeg tijd te besteden aan het voorspel.

Filmpje: Maagdenvlies
Bron: Opvoedinformatie Nederland
De jongerenadviseurs maakten een animatie over het maagdenvlies. Hoe ziet het eruit? En wat gebeurt er als je voor het eerst seks hebt?
Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?