Home / Artikelen / Opvoedvragen over brussen

Opvoedvragen over brussen

Terwijl je kind intensieve zorg nodig heeft, gaat ook het 'gewoon opvoeden' van de andere kinderen in je gezin door. De bijzondere gezinssituatie kan ook nog voor extra opvoedvragen zorgen.

Extra opvoedvragen

Het kan zijn dat je andere kinderen jaloers zijn, omdat je kind dat extra zorg nodig heeft veel aandacht krijgt. Of dat je kinderen onderling veel ruzie maken, als een uitlaatklep voor boosheid en spanning. Er zijn ook broers en zussen die zich veel zorgen maken, of zich heel verantwoordelijk voelen en graag met van alles willen meehelpen.

Gewone opvoedvragen

Het is goed om dingen niet groter te maken dan ze zijn. Heel veel situaties en vragen zijn gewoon en horen erbij. Alle broers en zussen maken wel eens ruzie, zijn wel eens gefrustreerd of boos. Als dit erg vaak voorkomt, of je merkt dat je kind niet lekker in zijn vel zit, kan het goed zijn om hulp te vragen.

Om te weten of het goed gaat met je kind, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Is mijn kind gezond en slaapt hij of zij genoeg?
  • Maakt mijn kind sociaal contact met vrienden en familie?
  • Gaat het goed in de klas en op school?
  • Heeft mijn kind interesses en hobby's?
  • Heeft mijn kind plezier?

Jonge mantelzorgers

Meehelpen met zorgen kan voor broers en zussen heel normaal en ook fijn zijn. Tegelijkertijd kan het ook te veel worden. Hierdoor lukt het bijvoorbeeld niet meer om nog leuke dingen te doen en vrije tijd te hebben. Je kind kan overbelast raken.

Hulp bij opvoedvragen

Voor vragen over jaloezie of veel ruzies bij broers en zussen, kun je terecht bij de jeugdgezondheidszorg. Wanneer opvoedvragen specifiek gaan over je zorgintensieve gezin, zijn hier ook allerlei professionals te vinden met speciale kennis. Dit geldt ook voor het ondersteunen bij jonge mantelzorg.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?