Home / Artikelen / Psychische gevolgen veel huilen

Psychische gevolgen veel huilen

Een baby die maar niet stopt met huilen is zenuwslopend voor ouders. Het huilen gaat je door merg en been, en als je 's nachts geen slaap krijgt, wordt het al helemaal moeilijk.

Het huilen gaat over

Baby's blijven niet voor altijd overmatig huilen. Hoewel je uithoudingsvermogen nu zwaar op de proef wordt gesteld, kun je je proberen vast te houden aan de gedachte dat je kind er op een dag echt overheen zal groeien. Soms is die gedachte helpend, maar niet altijd.

In de tussentijd heb je misschien steun aan tips bij veel huilen of aan manieren waarop je je baby kunt troosten.

Wisseldiensten in de verzorging van een baby die veel huilt

Als je een partner hebt, is het verstandig om 'wisseldiensten' te gaan draaien. Als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je ook niet voor een ander zorgen. Het is dus belangrijk dat je (om de beurt) tijd voor jezelf neemt. Ben je een alleenstaande moeder of heeft je partner zeer wisselende diensten, dan kun je misschien een oppas zoeken, of vragen of de baby eens bij vrienden en familie kan slapen, zodat je zelf ook wat kunt slapen. Ook al is het maar een paar uur.

Probeer positief contact te krijgen met je baby

Vind je het (mede door het vele huilen) moeilijk om positief contact te krijgen met je baby? Of heb je in plaats van liefdevolle gevoelens meer negatieve gevoelens of juist een heel erg 'neutraal' of emotieloos gevoel tegenover je baby? Dan is het verstandig om contact te zoeken met je huisarts, de Jeugdgezondheidszorg, of een hulpverlener. Er zijn bijvoorbeeld centra voor ouders met jonge kinderen waar je met hulp van pedagogen en psychologen je band met je kind (opnieuw) opbouwt. Wacht liever niet met het vragen om hulp.

Hulplijn

Soms slaan ouders van baby's die overmatig huilen op een gegeven door. Ze zijn dan zo moe, dat ze niet meer goed kunnen nadenken en zichzelf niet meer in de hand hebben. Ze schudden dan hun baby door elkaar of gaan slaan. Ook al is het natuurlijk uit pure overmacht, het is kindermishandeling. Het is levensgevaarlijk voor de baby en ook afschuwelijk voor jezelf.

Spreek af wie je kunt bellen als je merkt dat je het niet meer aan kunt. Leg je kind op een veilige plek en loop desnoods een blokje om zodat je tot rust kunt komen. Zorg op tijd voor steun en neem contact op met hulpverlening.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?