Home / Artikelen / Psycholoog

Psycholoog

Een psycholoog kan je helpen bij de emoties die het krijgen van een zorgintensief kind losmaakt en de impact die het heeft op jou als ouder.

Behandeling en therapie

Een psycholoog kijkt als eerste met je naar wat er aan de hand is. Wat is je vraag? Wat speelt er? Daarna kijkt de psycholoog wat eraan gedaan kan worden: de behandeling. Tijdens de behandeling kijkt de psycholoog regelmatig met jou wat goed gaat en wat eventueel anders kan. Een behandeling bestaat niet alleen uit het praten over je vragen en problemen. Je doet ook oefeningen en krijgt praktische tips.

Kijken naar patronen

Het krijgen van een zorgintensief kind kan invloed hebben op allerlei gewoontes en gedachten die je als persoon hebt. Misschien ben je wel een enorme perfectionist, en ben je met het krijgen van een zorgintensief kind je gevoel van controle kwijt. Of voel je je snel verantwoordelijk, en roept het krijgen van een zorgintensief kind allerlei schuldgevoelens op. Een psycholoog leert je om hier vanaf een afstand naar te kijken, en gaat samen met jou op zoek naar goede manieren om hiermee om te gaan.

Emotionele steun

Een psycholoog kan je ook helpen bij het rouwproces en het omgaan met het verdriet. Een psycholoog kijkt samen met jou wat ervoor nodig is om goed voor jezelf te zorgen en je prettiger te voelen. Ook wanneer je zelf al van alles hebt geprobeerd, kan een psycholoog samen met jou op zoek gaan naar nieuwe oplossingen.

Verwijzing

Voor ondersteuning van een psycholoog heb je een verwijzing van de huisarts nodig. Probeer niet te aarzelen of je te schamen om hulp van een psycholoog te vragen. Soms zijn een paar gesprekken al voldoende om je beter te voelen. De psycholoog kijkt mee vanuit een andere en neutralere hoek dan bekenden voor je kunnen doen en heeft bovendien een geheimhoudingsplicht.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?