Home / Artikelen / Roken

Roken

Het advies is om te stoppen met roken voordat jullie proberen om zwanger te worden. Als jullie niet roken, is het makkelijker om zwanger te raken. Ook is het belangrijk voor je eigen gezondheid en de gezondheid van je toekomstige kind.

Voorkom meeroken

Het is niet alleen belangrijk dat je zelf stopt met roken vóór de zwangerschap. Het is ook belangrijk dat je omgeving rookvrij is. Ook als je de rook van iemand anders inademt, dus als je meerookt, komen er schadelijke stoffen in je bloed terecht. Probeer daarom te voorkomen dat je in de rook zit, zowel thuis als ergens anders. Vraag rokers in je omgeving om buiten te roken. Houd het huis en de auto altijd rookvrij.

Het is het beste als je partner ook stopt met roken, zo voorkom je dat je meerookt. Bovendien kunnen jullie elkaar steunen bij het stoppen met roken. Samen stoppen is makkelijker dan in je eentje stoppen.

Roken en vruchtbaarheid van vrouwen

Als je stopt met roken, kun je sneller zwanger worden. Roken beschadigt de eicellen en heeft invloed op hormonen. Dit kan ervoor zorgen dat het langer duurt voordat je zwanger raakt.

Roken en vruchtbaarheid van mannen

Het is ook belangrijk dat mannen stoppen met roken wanneer ze een kinderwens hebben. Als je stopt met roken, wordt je zaad beter. Daardoor kan de kans op een zwangerschap toenemen. Tot slot hebben mannen die roken meer kans op erectieproblemen.

Roken en vruchtbaarheidsbehandelingen

Stellen die niet roken hebben meer kans om zwanger te worden bij vruchtbaarheidsbehandelingen (zoals IVF). Er zijn dan minder behandelingen nodig.

Roken heeft nadelige gevolgen tijdens de zwangerschap

Als je stopt met roken vóór de zwangerschap heb je minder kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en een miskraam Als je niet rookt tijdens de zwangerschap lijkt de kans kleiner dat je kind te vroeg geboren wordt.

Als je merkt dat je zwanger bent, ben je dat al minstens twee weken. Dit zijn heel belangrijke weken waarin de baby snel groeit. Als je in deze weken niet rookt, heb je minder kans op een baby met een hazenlip, klompvoet of problemen met het hart.

Advies en ondersteuning bij stoppen met roken

Als je wilt stoppen met roken tijdens de zwangerschap, vraag dan je huisarts of verloskundige om advies en ondersteuning. Stoppen wordt makkelijker wanneer je hulp krijgt. De telefonische coaches van 'Rookvrije Ouders' kunnen je helpen. In minimaal zes gesprekken krijg je tips en ondersteuning om te stoppen met roken. De coaching is bijna altijd gratis. Meld je aan voor een kennismakingsgesprek met een van de coaches of kijk voor meer informatie op Rookvrijeouders.nl.

Ook op Strakszwangerworden.nl en Ikstopnu.nl lees je veel informatie over stoppen met roken. Op Trimbos.nl bestel je een informatieve folder.

Filmpje Rookvrij zwanger
Bron: Trimbos Instituut
Waarom is roken zo schadelijk als je zwanger bent? Heeft roken invloed op je vruchtbaarheid? Moeten mannen ook stoppen? Wanneer moet je stoppen en hoe? In deze video wordt dit alles in begrijpelijke taal uitgelegd en komen ook (aanstaande) moeders zelf aan het woord. De video is ontwikkeld door Trimbos-instituut en NVOG, in samenwerking met De Friesland, Hartstichting, KNOV en NVK.
Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?