Home / Artikelen / Rust, reinheid en regelmaat

Rust, reinheid en regelmaat

Vroeger waren rust, reinheid en regelmaat heel belangrijk in de opvoeding. En deze zijn nog steeds belangrijk.

Rust

Het is belangrijk dat je kind voldoende rust krijgt. Zo groeit het gezond op. Tijdens het slapen groeien kinderen en verwerken ze wat ze overdag geleerd hebben. Zo krijgen ze weer energie voor de volgende dag.

Ook een rustige omgeving is goed voor een baby. Dat betekent bijvoorbeeld dat het huis opgeruimd is en dat er niet te veel of te harde geluiden zijn van bijvoorbeeld tv, computer, broertjes of zusjes. Een rustige omgeving creëer je ook door zelf rustig te zijn en lief tegen je kind te praten of te zingen. Een rustige omgeving wil niet zeggen dat er geen prikkels mogen zijn. Kinderen hebben prikkels nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen.

Regelmaat

Baby's houden van herhaling. Dit vinden ze fijn. Een baby ervaart elke dag weer iets nieuws door wat hij hoort, ruikt, ziet en voelt. Het is dan fijn als er ook dingen zijn die elke dag hetzelfde gaan. Probeer de dag daarom zoveel mogelijk in te richten volgens een voorspelbaar patroon. Regelmaat bieden betekent niet dat je alles op een vast moment op de dag moet doen ('op de klok'). Het gaat er vooral om dat je als ouder de signalen van je baby volgt en daar voorspelbaar op reageert. Zo voed je je baby als hij hongersignalen geeft en breng je je kind naar bed als het aangeeft dat het moe is. Het volgen van een bedritueel voor het slapen gaan helpt dan ook.

Als je ergens anders bent, probeer dan zoveel mogelijk hetzelfde patroon te volgen. Vertel anderen ook over deze gewoonten, bijvoorbeeld wanneer je baby bij familie slaapt. Als je kind ouder wordt en jou beter gaat begrijpen, is het ook goed om van te voren te vertellen wat jullie gaan doen. Zo komen activiteiten niet als een verrassing, maar weet je kind wat er gaat komen.

Reinheid

De leefomgeving van een baby moet schoon zijn, dat bevordert zijn gezondheid. Hieronder staan een aantal tips voor een goede hygiëne.

  • Droog je baby na het wassen goed af, ook tussen de huidplooien.
  • Gebruik altijd schone flessen en spenen.
  • Voor je kind is het gezonder om in een huis te wonen waar niet gerookt wordt.
  • Als je een huisdier hebt, zorg er dan voor dat je baby niet de vlooienband aanraakt en niet bij de kattenbak in de buurt kan komen.
Filmpje: Ritme en regelmaat
Bron: Opvoedinformatie Nederland
In dit filmpje geeft Fiona tips over hoe je ritme en regelmaat aanbrengt bij het naar bed brengen van je baby.
Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?