Home / Artikelen / Shisha-pen en e-sigaret

Shisha-pen en e-sigaret

Iedereen weet wel dat roken ongezond is. Maar hoe zit het met de e-sigaret en de shisha-pen? Ook daarbij zijn er risico's voor je gezondheid. Daarom mag je deze producten niet kopen als je onder de 18 jaar bent. Net zoals alcohol en sigaretten.

Op veel plekken is het verboden om te roken. In 2020 is het rookverbod uitgebreid met de e-sigaret. Je mag dus ook geen e-sigaret roken op plekken waar een rookverbod geldt.

Wat is een e-sigaret?

Een e-sigaret is een apparaatje op batterijen waarin een vloeistof wordt verdampt. Dit kan een vloeistof met of zonder nicotine zijn. Nicotine is een verslavende stof.

Soms wordt onderscheid gemaakt tussen een e-sigaret en een shisha-pen, maar er is geen duidelijk verschil tussen deze producten. Ze werken op ongeveer dezelfde manier.

Een waterpijp wordt soms ook wel eens een shisha genoemd. Dat is best verwarrend, een shisha of waterpijp en een shisha-pen zijn twee verschillende dingen. Met een waterpijp kun je bijvoorbeeld (fruit)tabak roken. In de rook zitten dezelfde giftige en kankerverwekkende stoffen als in sigarettenrook. Een shishalounge is een waterpijpcafé.

Vapen

Het dampen met een e-sigaret heet 'vapen'. Vapen lijkt op roken. De vloeistof in de e-sigaret wordt verwarmd. Hierdoor ontstaat een damp die op rook lijkt. Die damp adem je in.

Schadelijke stoffen

In de damp die je inademt bij het vapen zitten schadelijke stoffen, zoals propyleenglycol en glycerol. We weten nog niet precies hoe schadelijk het gebruik van een e-sigaret op lange termijn is, maar het lijkt er wel op dat een e-sigaret minder schadelijk is dan een tabakssigaret.

Met je vrienden

Soms denken mensen dat e-sigaretten onschuldig zijn. Misschien denk jij ook dat het geen kwaad kan. Als je vrienden vapen, heb je misschien het gevoel dat je ook mee moet doen. Groepsdruk speelt bij vapen vaak een rol.

Risico's van vapen

Onderzoek van het RIVM laat zien dat je risico's loopt:

  • Bij het gebruik van een e-sigaret kun je last krijgen van de volgende bijwerkingen: mond- en keelirritatie, droge hoest, duizeligheid en misselijkheid.
  • Als je e-sigaretten met nicotine gebruikt, kun je verslaafd raken aan nicotine.
  • In e-sigaretten komen ook andere schadelijke stoffen voor.
  • Er zijn aanwijzingen dat gebruik van een e-sigaret zou kunnen leiden tot schade aan de luchtwegen en het hart- en vaatstelsel.
  • Als je een e-sigaret gebruikt kan het zijn dat je ook makkelijker begint met roken van sigaretten.

Een e-sigaret is een elektronisch apparaatje. Meestal zijn de batterijen beveiligd door een speciale chip. Maar er bestaan ook soorten die zo'n chip niet hebben, waardoor kortsluiting kan ontstaan. Die e-sigaretten kunnen onveilig zijn.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?