Home / Artikelen / Snus en nicotinezakjes

Snus en nicotinezakjes

Wie snus gebruikt, krijgt nicotine binnen zonder te roken. Maar ook snus is verslavend en ongezond. En steeds meer jongeren en zelfs kinderen gebruiken het. Snus is verboden.

Wat is snus?

Snus is de naam voor nicotinezakjes waar óók tabak in zit, maar wordt vaak voor álle nicotinezakjes gebruikt. Door jongeren en kinderen worden vooral nicotinezakjes gebruikt, zonder tabak.

In de kleine (thee)zakjes zit poeder met nicotine. De zakjes zitten meestal in een leuk blikje. Er zijn smaken aan toegevoegd (bijvoorbeeld pepermunt, watermeloen, red bull...). Gemiddeld zit in zo'n zakje net zoveel nicotine als in drie sigaretten, maar in sommige zit wel zes keer zoveel. In snus zitten kankerverwekkende stoffen, die via het tandvlees in het lichaam komen. Gebruikers stoppen het zakje tussen bovenlip of wang en tandvlees.

Wat doet snus met je kind?

Na het gebruiken van snus voelt je kind zich ontspannen, vrolijk en kan het zich beter concentreren. Dit gevoel is er maar heel even en verdwijnt weer snel.

In de zakjes zit vaak (veel) meer nicotine dan in een sigaret. Hierdoor krijgt je kind in één keer veel meer nicotine binnen. Dat kan voor heftige verschijnselen zorgen.

Er zijn veel nadelige effecten:

  • De hartslag gaat omhoog.
  • De bloeddruk gaat omhoog.
  • Je kunt duizelig en misselijk worden.
  • Je kunt een gestrest gevoel krijgen.
  • Het is verslavend.
  • Het tandvlees wordt aangetast en de mond en keel kunnen geïrriteerd raken.
  • Verhoogde kans op neuskanker en mondkanker.

Toenemend gebruik

Uit een NOS-enquête onder 38.000 jongeren onder de 18 jaar blijkt dat zo'n 25% snus gebruikt of heeft gebruikt. Je leest hier meer over op Tabaknee.nl. Je kunt hier ook de mini-documentaire van NOS Stories bekijken.

Verslaving

Het blijkt dat jongeren al na drie keer gebruiken verslaafd kunnen zijn. Ze voelen zich niet fijn als de snus is uitgewerkt. Ze hebben last van een leeg en onrustig gevoel. Dat vervelende gevoel gaat weg door opnieuw snus te gebruiken. Dat heet verslaving. Het is dan moeilijk om te stoppen met snus.

Snus en nicotinezakjes zijn verboden

Helaas zijn snus en nicotinezakjes, ondanks het verbod, op veel plaatsen te koop, online of onder de toonbank in tabakszaken en avondwinkels. Ook verkopen jongeren het aan elkaar via sociale media.

Praat met je kind

Gebruikt je kind nicotinezakjes of snus omdat 'iedereen het doet'? Weet het wel dat het verboden en ongezond is? Groepsdruk kan een rol spelen om alcohol, sigaretten, vapes of snus te gaan gebruiken. Je kind moet leren eigen keuzes te maken en weerbaar te worden.

Praat met je kind over de gevaren van snus. Leg uit dat het net zo verslavend en ongezond is als roken. Wie er niet aan begint, hoeft ook niet af te kicken. In het artikel Praten over roken vind je nuttige tips. Gebruikt je kind al snus? Help het dan ermee te stoppen.

Stoppen met snus

Stoppen met snus voelt als stoppen met roken. Als je kind stopt kan het last krijgen van een onrustig, verdrietig of zelfs depressief gevoel. Hoe langer je kind snus niet meer gebruikt, hoe meer deze gevoelens verdwijnen. Op ikstopnu.nl staan voor tips om te stoppen met roken. Die kun je ook voor het stoppen met snus gebruiken.

Meer informatie

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?