Home / Artikelen / Soa-onderzoek

Soa-onderzoek

Heeft je kind onveilige seks gehad of vermoed je een soa? Dan is het goed om een soa-onderzoek te laten doen. Een soa-onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen en wordt uitgevoerd door de huisarts of de GGD (Sense).

Waarom een soa-test?

Je kind kan verschillende redenen hebben voor een test:

  • Je kind heeft onveilige seks gehad;
  • Het condoom is gescheurd;
  • Je kind is gewaarschuwd door een partner;
  • Je kind heeft klachten die op een soa kunnen wijzen;
  • Je kind heeft een vaste relatie en ze willen voortaan het condoom weglaten.

Gratis soa-test

Iedereen die jonger is dan 25 kan bij het soa-spreekuur van de GGD (Sense) terecht voor een onderzoek naar chlamydia (dat is de meest voorkomende soa) en ook gonorroe. Als het nodig is, wordt ook op andere soa's getest, bijvoorbeeld syfilis en hiv.

Bij de meeste GGD (Sense) spreekuren moet je eerst bellen voor een afspraak. Er zijn ook spreekuren waar je online een afspraak kan maken. Of waar jongeren een thuistest voor chlamydia en gonorroe kunnen aanvragen.

Bij de GGD (Sense) zijn testen en behandeling gratis. Natuurlijk kun je ook naar de huisarts voor een soa-onderzoek. Daar valt het onderzoek gewoon onder de basisverzekering. Houdt bij jongeren van 18 jaar en ouder dan wel rekening met het verplicht eigen risico.

Hoe wordt er onderzocht?

Bij een soa-onderzoek kun je op verschillende manier worden onderzocht. Dit is afhankelijk van de klachten die iemand heeft en de manier waarop en met wie iemand heeft gevreeën. Dit wordt voorafgaand aan het onderzoek besproken.

  • Urineonderzoek.
  • Vaginaal uitstrijkje.
  • Anaal uitstrijkje (na anale seks).
  • Bloedonderzoek.
  • Lichamelijk onderzoek naar zichtbare klachten als zweertjes, blaasjes of wratjes in de schaamstreek.

Onderzoek op chlamydia

Voor het onderzoek op chlamydia is in de meeste gevallen niet veel nodig. Meisjes kunnen meestal zelf een 'uitstrijkje' maken, bij jongens is een urinemonster (plassen in een potje) voldoende.

Waarschuwen van partners

Het is bij soa's vaak heel belangrijk om partners te waarschuwen, zodat ook zij zich laten testen en behandelen. Meestal gaat het om partners van de afgelopen zes weken tot zes maanden. Wat precies nodig is, verschilt per soa. De huisarts en de GGD (Sense) kunnen hier goed in adviseren. Ze kunnen ook helpen om partners anoniem te waarschuwen via de website partnerwaarschuwing.nl.

Soa-test bij jou in de buurt

Je kind kan kijken op Sense.info voor meer advies of een afspraak maken bij een GGD (Sense) locatie met spreekuur bij jullie in de buurt.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?