Home / Artikelen / Solliciteren

Solliciteren

Veel jongeren willen graag een bijbaantje om geld te verdienen. Andere jongeren willen niet (verder) studeren, maar meteen fulltime gaan werken. Dat kan door te solliciteren op een vacature of via een open sollicitatie.

Vacatures

Op het internet en in de krant staan een heleboel 'losse vacatures' voor allerlei banen. Je kind kan zelf het bedrijf bellen of een sollicitatiebrief sturen.

Open sollicitatie

Bij een open sollicitatie stuur je een sollicitatiebrief naar het bedrijf waar je graag zou willen werken. Je kind kan ook zelf bij een bedrijf binnenstappen en vragen of ze werk hebben.

Waar moet je op letten in een vacature?

Je kind moet bij een vacature letten op de functie-eisen. Sluiten deze aan bij wat je kind kan en wil? Daarbij kun je denken aan de gevraagde werkervaring, opleiding en persoonskenmerken. Maar je kind moet ook kijken naar wat hij of zij gaat verdienen, de werktijden en het aantal uren per week.

Brief en cv

Heeft jouw kind een leuke en geschikte vacature gezien? Dan wordt vaak gevraagd om een sollicitatiebrief en cv te sturen. In de sollicitatiebrief presenteert je kind zich op een manier die aansluit bij de functie-eisen uit de vacature. Een goede sollicitatiebrief is eerlijk, origineel, compleet en niet te lang. Een cv is een kort overzicht van wat je kind kan. Hierin staan persoonsgegevens, opleidingen, diploma's en werkervaring duidelijk op een rij.

Het sollicitatiegesprek

Wordt je kind uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dan kun je adviseren om netjes gekleed te gaan, eerlijk te zijn en open en positief over te komen. Het is slim als je kind zich van tevoren goed voorbereidt, bijvoorbeeld door de website van het bedrijf goed te bestuderen. Adviseer je kind om een identiteitsbewijs, de sollicitatiebrief en het cv mee te nemen naar het gesprek. Er wordt ook vaak om diploma's of certificaten gevraagd. Het is handig als je kind deze bij zich heeft.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?