Home / Artikelen / Stelen

Stelen

Stelen komt wel voor bij kinderen in de basisschoolleeftijd, ook al krijgen ze nu steeds meer besef van wat wel en niet mag. Het kan bijvoorbeeld gaan om thuis snoep of geld stelen, speelgoed van andere kinderen stelen, of iets stelen in een winkel.

Oorzaken

Stelen op deze leeftijd kan allerlei oorzaken hebben. Bijvoorbeeld omdat je kind bij de groep wil horen, jaloers is op iets van een ander kind, niet goed kan delen, grenzen wil verkennen, aandacht wil trekken of te weinig toezicht heeft. Wat de oorzaak ook is, stelen op deze leeftijd is iets om direct aan te pakken. Het is belangrijk dat je kind leert wat wel en niet mag en waarom.

Wat kun je doen?

  • Als je het zeker weet, vraag dan niet òf je kind het gedaan heeft. Confronteer je kind op een directe en kalme manier met het feit. Zo voorkom je dat je kind gaat liegen.
  • Als je het wel eerst moet vragen, prijs je kind dan als hij het eerlijk toegeeft maar wijs het stelen af. Liegt je kind, zeg dan dat je dat los van het stelen ook erg vindt.
  • Probeer erachter te komen waarom je kind heeft gestolen en praat daarover. Zeg dat stelen niet de manier is om dit op te lossen. Leg uit waarom je kind niet mag stelen: wijs op de negatieve gevolgen voor de ander en hoe je kind het zelf zou vinden als er iets van hem wordt gestolen.
  • Geef altijd een passende straf. Zoals onder jouw begeleiding terugbrengen wat gestolen is en excuses aanbieden, terugbetalen door bijvoorbeeld klusjes voor je te doen of een tijdje iets niet mogen wat je kind erg leuk vindt.
  • Als jullie hebben gepraat en de straf is achter de rug, geef je kind dan weer de kans en ga hem niet wantrouwen.

Politie

Als je kind iets steelt in een winkel, dan loopt hij naast jouw straf natuurlijk ook de kans betrapt en opgepakt te worden. Of dat er aangifte tegen hem wordt gedaan bij de politie.

Emotionele problemen

Als het stelen doorgaat, of je vermoedt dat het komt doordat je kind emotioneel in de knel zit, dan kan je steun en hulp krijgen bij de jeugdgezondheidszorg bij jou in de buurt.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?