Home / Artikelen / Studiefinanciering hbo en wo

Studiefinanciering hbo en wo

Als je kind een hbo of universitaire studie gaat doen, kan het de studiekosten betalen met studiefinanciering. Dit bestaat uit een lening, aanvullende beurs, studentenreisproduct en collegegeldkrediet.

Studielening

Sinds 1 september 2015 krijgen studenten geen basisbeurs meer om de studie te kunnen betalen. Zij kunnen wel een studielening aanvragen. Kijk voor meer informatie op DUO.nl.

Aanvullende beurs

Naast de studielening kan je kind in aanmerking komen voor een aanvullende beurs. De aanvullende beurs hangt af van het inkomen van de ouders en andere studerende of schoolgaande kinderen in het gezin. Als DUO beslist dat ouders te weinig financiële middelen hebben om de studie te kunnen betalen, heeft je kind recht op een aanvullende beurs.

Studentenreisproduct

Je kind kan ook een reisproduct aanvragen (een week- of weekendabonnement). Wanneer je kind het diploma niet haalt binnen tien jaar, wordt het abonnement omgezet in een lening die moet worden terugbetaald. Let op: je kind moet het reisproduct zelf stopzetten. Doet je kind dit te laat, dan moet je kind een bedrag per halve maand betalen aan DUO. Kijk op Studentenreisproduct.nl voor meer informatie over het stopzetten van het reisproduct.

Collegegeldkrediet

Op DUO.nl kan je zoon of dochter ook een lening aanvragen voor het collegegeld (collegegeldkrediet). De lening is nooit hoger dan het wettelijke collegegeld. Voor het terugbetalen gelden dezelfde voorwaarden als voor de studielening.

Extra geld lenen

Studenten kunnen een extra lening afsluiten. Je kind kan zelf kiezen hoeveel het wil lenen, tot een maximum. Het maximum bedrag is afhankelijk van de opleiding (mbo, hbo, wo), de woonsituatie (thuis- of uitwonend) en de hoogte van de aanvullende beurs. Na de studie moet je kind de lening (studieschuld) in maximaal 35 jaar met rente terugbetalen. De aflosperiode begint in de maand januari twee jaar na beëindiging van de studie, maar je kind mag ook eerder beginnen met aflossen. Kijk hiervoor op DUO.nl.

Consequenties van een lening

Veel studenten lenen zonder dat ze een goed beeld hebben van wat dat betekent voor de toekomst. Met de rekenhulp van DUO kun je kijken wat je kind maximaal kan lenen en wat de gevolgen van de lening zijn voor de studieschuld. De rekenhulp laat ook zien wat je kind later ongeveer moet terugbetalen.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?