Home / Artikelen / Tanden poetsen

Tanden poetsen

Een goede verzorging van het gebit van je peuter is heel belangrijk. Leer je kind zo vroeg mogelijk dat veel en vaak zoetigheid slecht is voor het gebit. Vertel dat goed poetsen ervoor zorgt dat je minder snel gaatjes krijgt.

Tandenpoetsen: wanneer en hoe vaak?

Poets elke dag de tanden van je kind twee keer. (Tot twee jaar poets je één keer voor het slapengaan met peutertandpasta. )Gebruik een speciale kindertandenborstel en speciale peutertandpasta met fluoride zonder extra smaakje.

Is je kind twee jaar oud? Poets dan twee keer per dag twee minuten de tanden met peutertandpasta met fluoride.

Poets volgens een vaste volgorde

Houd een vaste volgorde aan bij het tandenpoetsen: de binnen- en buitenkant van de onderkaak, bovenop de kiezen en daarna de binnen- en buitenkant van de bovenkaak en bovenop de kiezen (de 3 B's). Duw niet te hard op de borstel. Dat is niet nodig.

Een goede houding bij het tandenpoetsen

Jonge kinderen vinden tandenpoetsen vaak niet leuk. Dan is het soms lastig om goed te poetsen. Een geschikte houding kan daarbij helpen. Als je kind nog klein is, kun je je kind op het aankleedkussen leggen als je gaat tandenpoetsen. Ga achter het hoofd van je kind staan. Zo kun je het hoofd van je kind met één hand vasthouden en met je andere hand poetsen.

Als je kind wat ouder is kun je achter je kind gaan staan. Of laat je kind liggen op bed en leg het hoofd van je kind op je schoot. Zo kun jij goed in de mond kijken en kun je makkelijker alle tanden en kiezen op de goede manier poetsen.

Tips voor het tandenpoetsen

  • Om je peuter alvast aan de tandenborstel te laten wennen, kun je je kind eerst zelf laten poetsen met een klein beetje tandpasta. Daarna poets jij het na met een tweede tandenborstel. Dit is de tandenborstel waar je kind niet op bijt.
  • Het is leuk om er een spelletje van te maken of om een liedje te zingen waardoor het duidelijk is wanneer je begint en klaar bent met poetsen.
  • Laat je kind zelf oefenen met tandenpoetsen. Maar poets tot en met het tiende jaar wel altijd zelf na. Met elf, kan je kind het zelf.

Elektrisch poetsen

Als je kind een tandenborstel kan vasthouden, kan het ook leren elektrisch te poetsen. Er zijn speciale elektrische tandenborstels en opzetborstels voor kinderen. Die zijn kleiner en daarom geschikt voor de kindermond. Poetsen met een elektrische tandenborstel kan het poetsen leuker maken. Napoetsen gaat ook makkelijker en beter met de elektrische tandenborstel.

Als je peuter protesteert

Peuters vinden tandenpoetsen vaak vervelend. Tegenstribbelen komt niet alleen voor bij het tandenpoetsen, maar ook bij het eten of slapen gaan. Dit past bij de ontwikkelingsfase. Het is hierbij belangrijk om grenzen te stellen. Als je een vast ritueel volgt, weet je kind wat er gaat gebeuren. Dat maakt het vaak wat gemakkelijker.

Tandenpoetsen is voor veel ouders een hele uitdaging. Probeer uit te zoeken wat voor jouw kind het beste werkt. Het belangrijkste is: houd vol! Het gaat vanzelf beter.

Tandarts

Het advies is om je kind, voordat het twee jaar is, een keer mee te nemen naar de tandarts. Bijvoorbeeld als de eerste tanden doorkomen.

Neem vanaf twee jaar je kind regelmatig mee naar de tandarts. De tandarts geeft advies hoe vaak je kind voor controle langs moet komen.

Filmpje: Fiona over tanden poetsen
Bron: Opvoedinformatie Nederland
Tandenpoetsen is belangrijk. Ook voor je peuter. Maar waar moet je op letten en hoe maak je het leuk? Fiona geeft in dit filmpje tips.
Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?