Home / Artikelen / Temperament

Temperament

Ieder mens heeft bepaalde eigenschappen en een van die eigenschappen is het temperament. Het temperament is de manier waarop iemand zich aan zijn omgeving aanpast.

We kennen drie typen temperament

  • Mensen die zich gemakkelijk gedragen als de omgeving door en door vertrouwd is, maar snel van stuk zijn in nieuwe situaties. Ze raken emotioneel snel uit het evenwicht, zijn van slag of verlegen bij veranderingen.
  • Andere mensen passen zich meestal snel aan in onbekende situaties en vinden het juist plezierig om nieuwe prikkels te krijgen.
  • En er zijn mensen die niet afkerig zijn van wat nieuw en onbekend is, maar wel tijd nodig hebben om te wennen.

De meeste mensen zijn nooit helemaal het een of ander, maar hooguit wat meer het een of ander. Dat geldt ook voor je puber.

Rekening houden met het temperament

In het omgaan met je puber kun je rekening houden met zijn of haar temperament. Dit kun je doen door complimenten te geven in moeilijke omstandigheden. Bijvoorbeeld als je puber vaak afwachtend is en toch zelf het initiatief neemt zich in een nieuwe situatie te begeven. Of als je impulsieve puber eerst goed nadenkt voordat hij of zij aan iets nieuws begint. Vertel je kind wàt het goed doet of goed heeft gedaan.

Grote veranderingen in de puberteit

De overgang naar de middelbare school, en de snelle fysieke veranderingen in de puberteit, zijn makkelijker voor pubers die zich snel aanpassen. Andere pubers hebben wat meer tijd en steun nodig. Vooral voor deze pubers is het van belang dat je zelf rustig reageert op veranderingen voor je puber en voor je zelf. Laat merken dat je begrip hebt voor je kind, maar ook dat je vertrouwen in hem of haar hebt. Dat je overtuigd bent dat je puber nieuwe situaties aankan.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?