Home / Artikelen / Veilig uitgaan

Veilig uitgaan

Het eerste waar je als ouder aan denkt als je kind uit wil gaan, is de veiligheid. Het is daarom alleen al voor je eigen gemoedsrust handig om met jongeren te bespreken hoe ze hun veiligheid het best kunnen waarborgen en daar afspraken over te maken.

Vervoer

Vraag je kinderen met wie ze uitgaan, met wie ze er naartoe gaan en met wie ze thuiskomen. Natuurlijk wil je dat je kind veilig is, zodat je zelf met een gerust gevoel kunt gaan slapen. Spreek af dat je zoon of dochter niet alleen over straat gaat.

Als je kind ver moet fietsen naar de kroeg of discotheek, kun je ervoor kiezen om het zelf te brengen en weer op te halen. Als je kind met een grote groep meefietst, is het meestal wel veiliger. Eventueel kun je ook een taxi bestellen of geld meegeven voor een taxi.

Wat redelijke regels en afspraken zijn, moet je als ouder zelf bepalen. Afstemmen met andere ouders kan helpen.

Zelf met de auto

Als je kind inmiddels een rijbewijs heeft, of als een van de vrienden een rijbewijs heeft, is het ook mogelijk om met de auto te gaan. Het is verstandig om met je kind te praten over de gevolgen van alcohol in het verkeer. Deze risico's zijn er ook als je kind op de fiets of met de brommer of scooter gaat. Alcohol beïnvloedt het rijgedrag omdat je reactiesnelheid en concentratievermogen verminderen. Hierdoor ga je roekeloos rijden en is de kans groot dat je een ongeluk veroorzaakt.

Uitgaansgeweld

Helaas gebeurt het soms dat er tijdens het stappen ruzies ontstaan. Meestal loopt een ruzie met een sisser af, maar soms gaat het echt fout. Het is belangrijk dat kinderen weten wat ze kunnen doen als ze te maken krijgen met uitgaansgeweld.

Afspraken over uitgaan

Het is belangrijk om afspraken te maken met je kind. Woont je kind nog thuis, dan kun je afspraken maken over hoe laat je hem of haar thuis verwacht. Geef daarnaast aan dat je kind:

  • jou moet bellen als het zich ergens niet prettig voelt, en dat het dan snel wordt opgehaald;
  • het mobieltje mee moet nemen (en dat het aan moet staan op de trilfunctie!);
  • geld mee moet nemen voor een taxi;
  • altijd moet doorgeven waar hij of zij is;
  • het even moet melden als hij of zij thuis is;
  • niet dronken thuis mag komen;
  • zich tijdens het stappen niet met eventueel onrecht moet bemoeien.

Vertel je kind ook over de risico's van je glas onbeheerd achterlaten.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?