Home / Artikelen / Verhuizen

Verhuizen

Voor kinderen kan een verhuizing een behoorlijke omslag zijn om de oude, vertrouwde omgeving te verlaten.

Hoe maak je verhuizen makkelijker?

Een goede voorbereiding maakt de verhuizing makkelijker voor jou en voor je kind. Denk bijvoorbeeld aan het verkennen van de nieuwe omgeving, de nieuwe school, opvang en het nieuwe huis. En vlak voor de verhuizing het afscheid nemen van vrienden en vriendinnen.

Wanneer vertel je over de verhuizing?

Vertel jongere kinderen pas dat je gaat verhuizen als je concrete verhuisplannen hebt. Vertel erbij waarom je gaat verhuizen. Oudere kinderen kun je al eerder betrekken bij de plannen.

Tips voor de verhuizing

  • Om te wennen aan de nieuwe omgeving is het een goed idee om voor de verhuizing een keer met je kind de buurt te verkennen.
  • Praat met je kind over de inrichting van de nieuwe slaapkamer. Je kind heeft vast al ideeën.
  • Kinderen kunnen hun eigen spullen inpakken.
  • Breng je kind op de verhuisdag bij familie of vrienden.
  • Of laat je kind op de dag van de verhuizing met iemand de buurt verkennen zodat je kunt klussen of uitpakken.

Afscheid nemen van vrienden en vriendinnen

Laat je kind afscheid nemen van de vrienden en vriendinnen en deel eventueel adreskaartjes uit. Maak als aandenken foto's van je kind en de klas.

Je kind kan contact blijven houden met de oude vrienden, maar het is ook belangrijk dat je kind vrienden maakt op de nieuwe school.

Voorbereiden verhuizing

Kijk voor aanvullende informatie op de website van de gemeente waar je naartoe verhuist.

Wennen aan het nieuwe huis

Laat je kind ook rustig wennen aan het nieuw huis, de nieuwe kamer en de nieuwe inrichting. Misschien heeft je kind de eerste nachten moeite om in slaap te komen.

Een nieuwe school

Op de nieuwe school krijgt je kind andere leraren en misschien zelfs andere leerstof. Je kind kan een voorsprong hebben of juist achterlopen bij bepaalde vakken. Het is belangrijk om contact te houden met de leraren, zodat je kind hulp krijgt als het bijvoorbeeld leer- of gedragsproblemen ervaart.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?