Home / Artikelen / Verlegenheid

Verlegenheid

Peuters ontdekken hun 'eigen ik', ze worden zich bewust van zichzelf. Bij vreemden of in een onbekende situatie kunnen ze daardoor verlegen worden. Dat is heel normaal op deze leeftijd. Je kind kruipt weg of zegt niets meer en moet even wennen voor het zich weer veilig en vertrouwd voelt.

Probeer je kind te begrijpen

Past de verlegenheid bij de leeftijd van je kind? Heeft de verlegenheid met het temperament van je kind te maken? Praat er met mensen over die je kind kennen, zonder dat je kind daar bij is.

Hoe kun je je kind helpen?

Als je kind volgens jou te verlegen is of zelf last heeft van zijn verlegenheid, zijn er verschillende dingen die je kunt doen.

  • Houd rekening met het temperament van je kind. Neem je kind bijvoorbeeld niet steeds overal mee naar toe als het heel moeilijk went aan nieuwe situaties.
  • Leef je in in je kind, zodat je kunt inschatten hoe je kind zal reageren in een nieuwe situatie en wat het aan zou kunnen. Probeer daar net boven te gaan zitten. Zo help je je peuter op een zachte manier door angstwekkende situaties heen. Dit is goed voor het zelfvertrouwen.
  • Prijs achteraf zijn pogingen om een nieuwe situatie aan te gaan. Dit is goed voor het opbouwen van een positief zelfbeeld.
  • Maak het onbekende bekend. Vertel bijvoorbeeld waar je heen gaat en wie daar is.
  • Doe iets samen als je kind het moeilijk vindt.

Wat kun je beter niet doen?

  • Besteed niet te veel aandacht aan de verlegenheid.
  • Noem je kind niet verlegen en sta ook niet toe dat anderen je kind verlegen noemen. Zeg bijvoorbeeld tegen mensen die je kind verlegen noemen dat het heel normaal is om niet zomaar iedereen te vertrouwen.
  • Houd je kind niet overbeschermend weg van moeilijke situaties.
  • Wees niet boos en dwing je kind niet om tegen de angst in door te zetten. Dit maakt je kind onzeker en boos.
  • Manipuleer nooit met uitspraken als: "Als je zo doet, vind ik je niet meer lief."

Meer dan normale verlegenheid

Praat je kind met mensen die het goed kent, maar lijkt het 'op slot te gaan' bij vreemde mensen of in bepaalde situaties? Als je denkt dat het meer is dan normale verlegenheid, kan er sprake zijn van selectief mutisme.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?