Home / Artikelen / Verliefdheid en seks

Verliefdheid en seks

Verliefdheid speelt in het leven van de meeste jongeren een behoorlijk grote rol, ook al vertellen ze jou daar misschien niets over. In deze fase delen jongeren lang niet alles met hun ouders.

Als je kind verkering heeft, kan dat bij jou als ouder vragen oproepen over zijn of haar seksuele ontwikkeling. Het is belangrijk dat je met je kind in gesprek blijft over dit soort dingen.

Verkering en seks

Als je kind verliefd is en de liefde wederzijds is, kan er een relatie ontstaan. Seks is daar meestal een onderdeel van, maar er zijn ook jongeren die met anderen naar bed gaan zonder dat ze verliefd zijn.

Het is belangrijk dat je kind weet welke voorbehoedsmiddelen er zijn, hoe ze werken en ze ook echt gebruikt.

Seks zonder dwang

Het is goed als je al op jonge leeftijd geleidelijk met seksuele voorlichting bent begonnen en je kind hebt geleerd dat je ook ‘nee’ kunt zeggen. Voor sommige jongeren is dit nog een nieuw terrein. Het kan zijn dat je kind eigenlijk nog niet zo goed weet wat hij of zij wel en niet fijn vindt. Het is belangrijk dat je kind de keuze voor seks zelf maakt en niet wordt overgehaald of zelfs gedwongen.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?