Home / Artikelen / Voorbereid op vakantie

Voorbereid op vakantie

Heb je zin om nog op vakantie te gaan voordat je baby geboren wordt? Meestal kan dat gewoon. Het is dan wel verstandig om van tevoren uit te zoeken of er gezondheidsrisico's zijn.

Waar ga je heen?

Misschien kies je ervoor om niet te ver weg te gaan, omdat het veilig voelt om snel naar huis te kunnen. Maar een reis naar het buitenland kan ook fijn zijn. Zolang je je goed voorbereidt, kun je naar veel landen toe. Bedenk je dat de vakantie misschien wel anders wordt dan je gewend was. Afhankelijk van hoe lang je zwanger bent, heb je misschien toch wat minder energie of uithoudingsvermogen. Er zijn verre landen, die worden afgeraden als je zwanger bent.

Heb je nog inentingen nodig?

Je huisarts en de GGD kunnen je vertellen welke inentingen je nodig hebt voor welke bestemmingen. Weet dat bepaalde inentingen niet aan zwangeren (en kleine kinderen) gegeven worden. Ook wanneer je bepaalde activiteiten wilt gaan ondernemen, is het goed om te checken of er risico's aan verbonden zijn voor zwangere vrouwen.

Reisadvies

Omdat je als je zwanger bent nu eenmaal meer gezondheidsrisico's loopt, is het verstandig om je verloskundige, gynaecoloog of huisarts te raadplegen als je naar het buitenland gaat. Dat kun je het best doen voordat je een vakantie boekt. Zij kunnen je adviseren over:

 • zwangerschapskwaaltjes op reis;
 • of je kunt vliegen;
 • wat je wel en niet mag eten;
 • of je kunt zonnen;
 • en hoe je het beste met de hygiëne om kunt gaan.

Toestemming om te vliegen

Als je zwanger bent, mag je in de meeste gevallen gewoon vliegen tot 34-36 weken zwangerschap. Per vliegtuigmaatschappij verschillen de regels, dus vraag je vliegtuigmaatschappij tot wanneer je mag vliegen. Sommige vliegmaatschappijen vragen om een zwangerschapsverklaring (in het Engels). Deze kan de verloskundige of gynaecoloog maximaal een week voor vertrek schrijven. Bij sommige bestemmingen heb je er voor de terugweg ook weer een nodig. Die kan niet vanuit Nederland gemaild worden, omdat je verloskundige niet kan zien hoe het op dat moment met je gezondheid is. Hiervoor moet je dus naar een arts in het land waar je dan bent. Vraag dit goed van tevoren na bij de luchtvaartmaatschappij. Als je een medische indicatie hebt, kan het problemen opleveren om te vliegen. De luchtvaartmaatschappij kan je dan weigeren.

Tips voor reizen tijdens de zwangerschap

 • Maak geen al te lange autoritten. Stop iedere twee uur om een kwartier te lopen.
 • Neem voldoende rust.
 • Drink voldoende (flessen)water. Als het warm is, heb je als zwangere sneller een blaasontsteking als je te weinig drinkt.
 • Ga vooral fit op vakantie om te proberen ziekte te voorkomen. Hoge koorts kan een vroegtijdige bevalling veroorzaken.
 • Als je naar een verre bestemming gaat, zoek dan eerst uit of daar bepaalde ziektes voorkomen. Een infectieziekte kan gevaarlijk zijn voor je ongeboren kind.
 • Neem je (digitaal) medisch dossier van je zwangerschap mee. Mocht je tijdens de vakantie toch ziek worden of een probleem hebben, dan kun je het in een ziekenhuis laten zien.
 • Maak kopieën van je reisdocumenten en andere belangrijke papieren voor het geval dat ze kwijtraken of gestolen worden.

Meer informatie

Meer informatie vind je op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering LCR.nl.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?