Home / Artikelen / Vormen van dagbesteding

Vormen van dagbesteding

Er zijn allerlei vormen van dagbesteding waar zorgintensieve kinderen gebruik van kunnen maken. Voor deze opvangvormen is bijna altijd een verwijzing nodig. Een (kinder-)arts of therapeut kan je meer informatie geven over de verschillende opvangvormen en het aanvragen van de benodigde verwijzing.

Vroegbehandeling

Vroegbehandeling is bedoeld voor kinderen tot vijf jaar die extra steun nodig hebben bij hun ontwikkeling. Tijdens deze vroegbehandeling wordt je kind opgevangen in een kleine groep met leeftijdsgenoten. Er wordt veel therapie gegeven. Soms in de groep en soms een op een. Er wordt geprobeerd om het maximale uit de ontwikkeling van je kind te halen. Het aantal dagen of dagdelen dat je kind op de vroegbehandeling terecht kan, is afhankelijk van wat je kind nodig heeft.

Medisch kinderdagverblijf

Een medisch kinderdagverblijf (MKD) biedt dagopvang voor kinderen tot zeven jaar met ernstige ontwikkelingsproblemen. Kinderen die naar een MKD gaan hebben een meestal een normale intelligentie, maar zijn om verschillende redenen achter geraakt in hun ontwikkeling. Bijvoorbeeld door spanningen in het gezin, gezondheidsproblemen, een stoornis als ADHD of autisme, of eet- of slaapproblemen. Op het MKD zorgt een team van deskundigen voor onderzoek en behandeling, om je kind te ondersteunen.

Reguliere kinderopvang

Voor zolang als het mogelijk is, kan ook de standaard kinderopvang jullie kind opvangen. Soms gebeurt dit in combinatie met dagdelen op de vroegbehandeling of het MKD. Wanneer nodig, kunnen behandeltherapeuten van jullie kind de groepsleiding ondersteuning bieden. Een ergotherapeut kan helpen bij het aanvragen van hulpmiddelen en voorzieningen op de groep. Vraag bij de jeugdgezondheidszorg wat er mogelijk is in jouw gemeente.

Dagcentrum

Kinderen die zeer intensieve ondersteuning, begeleiding en verzorging nodig hebben, kunnen gebruik maken van een dagcentrum in een zorginstelling. Kinderen en jongeren met een verstandelijke en/of meervoudige beperking kunnen hier in kleine groepen leren en spelen. De groepsleiding op een dagcentrum werkt samen met een uitgebreid therapeutenteam. Zij zetten zich in om de ontwikkeling van je kind te stimuleren.

Kiezen van een plek

Als je kind extra zorg nodig heeft, zijn er automatisch minder opvangmogelijkheden. Toch zijn er in jouw buurt vaak wel verschillende plekken waar je als ouder uit kunt kiezen. Je kunt er een aantal bezoeken. Probeer goed naar je eigen gevoel te luisteren en te luisteren en kijken naar de reactie van je kind. Je kunt ook letten op zaken als reisafstand, de manier waarop ouders betrokken worden bij de groep, en de manier waarop wordt gespeeld en geleerd.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?